Select Page

Učenici OŠ Ivana Mažuranića i Srednje strukovne škole Posušje županijski pobjednici CIVITASA

Učenici OŠ Ivana Mažuranića i Srednje strukovne škole Posušje županijski pobjednici CIVITASA

U četvrtak, 3. svibnja 2017. godine održano je županijsko natjecanje CIVITAS-a iz programa Projekt građanin u OŠ Tina Ujevića u Vitini.

Cilj ovakvog natjecanja je osposobiti mlade ljude za izgradnju modernog demokratskog društva, naučiti ih kvalitetnom razmišljanju i kritičkom prosuđivanju te ih uputiti na važnost aktualnih problema i njihovo rješavanje. Kriteriji za ocjenu izlaganja su prezentacija, elokvencija učenika, važnost izabrane teme i naravno sam dojam.

Svaka škola imala je predstavništvo od osam učenika koji su na odabranu temu radili objašnjenje problema, procjenu mjera javne politike, prijedlog rješenja i plan akcije.

18261349_1659516990742330_976574029_o

OŠ Ivana Mažuranića Posušje predstavljali su učenici osmih razreda osmogodišnjeg školovanja: Magdalena Mitar, Mate Bešlić, Marita Milićević, Frano Šego, Antonija Galić, Petra Anić, Zvonimir Biško i Ivana Jukić uz podršku tri učenika koji su bili njihove zamjene: Luka Malenica, Luka Markota i Ivan Mihalj. Voditeljica ekipe je profesorica Ivana Banožić Skoko, a tema koju su obradili glasi: Nedjelja – dan za obitelj.

18318121_1659517210742308_618647404_o

Problematika koju su posuški CIVITASovci predstavili iznimno je aktualna, a riječ je o promjeni zakona kojim bi rad u trgovinama nedjeljom i blagdanima bio zabranjen. Učenici su naglasili kako smo svjedoci svakodnevnog izrabljivanja radnika koji moraju raditi nedjeljom i blagdanima, a to za posljedice ostavlja traga na obitelji i obiteljskom životu jer u trgovinama najviše rade žene koje postaju moderni robovi bez ikakvih prava. Istaknuli su kako, dok ne dođe do promjene zakona, za rad nedjeljom i blagdanima plaća mora biti veća i kako radnik ima pravo na jedan slobodan dan u tjednu. Prezentaciju svog projekta su završili riječima: Nedjelja nije dan za shopping, već dan za obitelj.

Učenici OŠ Ivana Mažuranića Posušje će 20./21. svibnja 2017. nastupiti na Finalnoj smotri u Sarajevu te tako predstaviti ne samo svoj projekt, nego i školu, općinu Posušje i Županiju Zapadnohercegovačku.

Slavili i učenici Srednje strukovne škole Posušje

Učenice Srednje strukovne škole Posušje su kroz svoju sekciju Civitas za ovo natjecanje razradili problem i predstavili ga povjerenstvu koje je prepoznalo trud i rad naših učenika te su im dodijelili titulu pobjednika čime je našim učenicima omogućeno daljnje sudjelovanje i predstavljanje Zapadnohercegovačke županije u programu revijalne Finalne smotre “Projekt građanin/Ja građanin ” koja se tradicionalno održava u Parlamentarnoj skupštini BiH, 20.5.2017.godine.

Učenice Civitas sekcije su kroz svoj projekt predstavile problem koji se tiče slobodnog vremena mladih u općini Posušje. Slobodno vrijeme pruža velike mogućnosti za kulturni i stvaralački razvoj osobnosti, stoga bi sadržaj trebao obuhvaćati niz raznovrsnih aktivnosti. U skladu sa Zakonom za mlade FBiH, naši učenici žele potaknuti lokalnu vlast kako bi učinili što je potrebno za rješenje ovog problema.

18300820_451518661863329_7375020068179134181_n

Jedan od prijedloga je izrada strategije za mlade općine Posušje te otvaranje Centra za mlade koji bi vodio stručni tim. Zadaća stručnog tima bila bi istraživanje interesa mladih i njihovih potreba koje bi se zadovoljile sadržajima koji bi nudili kvalitetno nadopunjavanje njihovog slobodnog vremena. Centar bi također jednom tjedno bio otvoren i za roditelje kojima bi se pružala potpora u njihovom odgojnom djelovanju s djecom jer bi stručni tim bio sastavljen od stručnjaka iz različitih područja. Učenice smatraju kako bi se na ovaj način smanjilo puno negativnosti u našoj lokalnoj zajednici i u našem društvu.

18199390_451518818529980_383753108908254748_n

Svim sudionicima čestitamo, a posebno pobjedničkoj ekipi na koju smo posebno ponosni, učenicama: Marija Ćorić (1.b), Mia Jukić (1.b), Gabrijela Ćorić (2.a), Patricija Rezo (3.a), Matea Tandara (3.a), Ivana Buntić (3.b), Ines Pavković (3.b), Lea Slišković (3.b) i Lucija Dumančić (4.b).

Učenici sekcije Civitas zahvaljuju se predsjedniku Općinskog vijeća, Ivanu Lončaru, dopredsjedniku Općinskog vijeća, Frani Grbeši, dopredsjedniku Vijeća mladih, Jozi Kolobariću, nekadašnjoj voditeljici “Dnevnog boravka”, Sanji Budimir i svima koji su pružili podršku našim učenicama i njihovom projektu.

Posušje.net

OGLASI

Loading