Select Page

UGP: Zakazana Deveta skupština Udruge gospodarstvenika Posušje

UGP: Zakazana Deveta skupština Udruge gospodarstvenika Posušje

Jučer je održana 9. sjednica Upravnog odbora Udruge gospodarstvenika Posušje. Sjednicom je predsjedao predsjednik Ivan Šarić, a na sjednici je bilo 7 od 9 članova Upravnog odbora.

Na Dnevnom redu bilo je više točaka, a kao najvažniju valja izdvojiti donošenje odluke o zakazivanju Devete skupštine UGP-a, koja će se održati 9. prosinca u Parku prirode Blidinje u restoranu Staza. Skupština će biti organizirana na temu financija i njihovu ulogu u razvoju gospodarstva. Najvažnije odredbe Zakona o financijskom poslovanju, koji stupa na snagu 1. siječnja 2017., kao i Pravilnika o porezu na dobit, prezentirat će financijski stručnjaci iz ovog područja, a ulogu bankarskog sektora u razvoju gospodarstva prezentirat će partner UGP-a na ovoj skupštini, predstavnici Addiko Bank iz Mostara.

Upravni odbor je usvojio Prijedlog izmjena Odluke o porezu na tvrtku ili naziv i isti će se uputiti Općinskom načelniku sa zamolbom da se navedena Odluka izmjeni sukladno prijedlozima UGP-a, jer, prema mišljenju Upravnog odbora, odredbe Odluke o porezu na tvrtku po kojoj sve pravne osobe, bez obzira na njihovu osnovnu djelatnost (proizvodnja, trgovina, graditeljstvo, poljoprivreda, dječji vrtići, financijske i ostale usluge, itd.) i lokaciju, plaćaju isti iznos od 800 maraka, a sve fizičke osobe (obrtnici) plaćaju iznos od 300 maraka, nije dobra.

Upravni odbor je mišljenja da ovaj porez, koji je u stvari neporezni-parafiskalni namet (komunalna naknada), valja, kao još mnogo drugih, potpuno ukinuti. Međutim, s obzirom na stanje u općinskom proračunu, jasno im je da nije realno tražiti ukidanje ovog nameta pa zbog toga predlažu četiri osnovna kriterija po kojima bi ova obveza bila propisana, a to su: vrsta djelatnosti koju pravna ili fizička osoba obavlja, lokacija sjedišta ili poslovnice u odnosu na urbane zone općine Posušje, broj poslovnica, vrijeme obavljanja djelatnosti (u prve dvije godine poslovanja sve obveznike osloboditi plaćanja ove naknade).

Na kraju sjednice Upravni odbor je podržao ponovno održavanje Posuške večeri u Zagrebu na kojoj će ispred UGP-a biti i nekoliko njegovih članova.

UGP

OGLASI

Loading