Select Page

Pogledajte koliki iznos od plaće dajemo državi

Pogledajte koliki iznos od plaće dajemo državi

Iako trećinu života provedemo radeći, većina nas se tijekom radnog vijeka ne upozna sa stvarnim iznosom koji zaradimo i koji dio od toga izdvajamo za poreze i doprinose na plaću. Osnovni pojmovi kada je u pitanju plaća su bruto i neto iznos. Većina nas ne zna što predstavlja bruto iznos plaće niti kako se taj iznos pretvori u neto plaću. Poznato je da je bruto iznos veći u odnosu na neto i da je neto plaća iznos koji legne na račun radnika, pa vrlo često ostaje nejasno što obuhvaća bruto plaća.

Posao.ba (Kolektiv) je kreirao kalkulator plaće uz pomoć kojeg možete kroz samo par klikova dobiti pregled iznosa vaše bruto i neto plate, detaljnu strukturu vaše plaće i pregled doprinosa koji se oduzimaju na vašu plaću.

U nastavku je primjer kroz koji je objašnjena razlika između bruto i neto plaće.

Na neto plaću zaposlenika u iznosu od 1.000 KM bruto plaća iznosi 1.562 KM. Dakle, ovo je plaća koju je zaposlenik zaradio na osnovu svog rada. Od njegove plaće državi se odvaja ukupno 562 KM (484,22 KM za doprinose i 77,78 KM na porez na dohodak).

U nekim državama Europe zaposlenici sami uplaćuju sebi ove troškove od zarađene plaće, dok u BiH to sve obavlja poslodavac za zaposlenika.

Međutim, dugovi prema državi ne staju ovdje, i poslodavac je dužan za svog zaposlenika na ovaj iznos platć platiti dodatnih 174,01 KM (na doprinose na plaću od ukupno 164,01 KM i dodatne doprinose od 10 KM).

Dakle, da bi zaposlenik dobio neto plaću od 1.000 KM, ukupan trošak na ovu plaću je 1.736,01 KM.
Napominjemo da naknada za topli obrok i prijevoz ne ulaze u obračun plaće jer se radi o posebnim naknadama koje nisu oporezive prema trenutnim zakonskim okvirima u BiH.

Dakle, i zaposlenik i poslodavac plaćaju određeni dio za doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (na bruto platu). Kao što vidite, ukupno zarađen novac vi morate podijeliti s državom. To je iznos koji odvajate za to da država brine o vašoj zdravstvenoj dobrobiti, ali i o tome da u budućnosti imate mirovinu.

Često čujemo prigovore građana na račun poslodavca, kako im poslodavci ne nude pristojne plaće, međutim većina nije svjesna da zaposlenik iz svoje plaće izdvaja veliku cifru na poreze i doprinose te da poslodavac mora isplatiti državi i preko 70% više na neto plaću kako bi radnik u konačnici dobio svoj dio na ruke.
Akta.ba

OGLASI

Loading