Select Page

UN pozvao na suradnju svih zemalja u borbi protiv koronavirusa

UN pozvao na suradnju svih zemalja u borbi protiv koronavirusa
Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je konsenzusom rezoluciju u kojoj poziva na međunarodnu suradnju i na multilateralizam u borbi protiv Covida 19, što je prvi tekst UN-a otkako je počela pandemija.

Rezolucija, kojoj se drukčijim tekstom pokušala usprotiviti Rusija uz podršku još četiri zemlje, naglašava i potrebu za potpunim poštivanjem ljudskih prava i osuđuje svaki oblik diskriminacije, rasizma i ksenofobije u odgovoru na pandemiju.

Tekst inzistira na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda u zdravstvenoj i gospodarskoj krizi koja je postala globalna.

Rezoluciju, koju je prihvatila Opća skupština, iniciralo je šest zemalja: Švicarska, Indonezija, Singapur, Norveška, Lihtenštajn i Gana, a na kraju je podržalo 188 od 193 države, izvijestili su diplomati.

Apelu se nisu pridružile Rusija, Srednjoafrička Republika, Kuba, Nikaragva i Venezuela. Te su zemlje podržale drukčiji tekst deklaracije, koji je predložila Moskva u kojemu se također poziva na suradnju, ali se uključuje i jasan zahtjev za općim ukidanjem međunarodnih sankcija. Pogođena tim mjerama zbog sukoba s Ukrajinom, Rusija smatra da one koče borbu protiv pandemije.

Europska unija, Velika Britanija i Ukrajina, uz ostale, u četvrtak su intervenirale kako bi se blokiralo prihvaćanje takve deklaracije koja je također trebala biti prihvaćena konsenzusom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti, one koje prihvaća Opća skupština nisu obvezujuće, ali imaju političku snagu s obzirom na broj zemalja koji ih prihvaća.

Do danas se Vijeće sigurnosti nije uspjelo dogovoriti oko teksta, premda je bilo nekoliko pokušaja i to zbog suprotstavljenih stajališta Kine i SAD-a, koji je želio naglasiti podrijetlo virusa.

Stalni članovi Vijeća sigurnosti s pravom veta, Kina i Rusija, oklijevaju pristati na to da se Vijeće sigurnosti, zaduženo za mir i sigurnost u svijetu, bavi pitanjem koje je do sada bilo isključivo zdravstveno i gospodarsko.

(Hina)

OGLASI

Loading