Select Page

Uoči obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana: „Hrvati su prvi stali u obranu BiH.“

Uoči obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana: „Hrvati su prvi stali u obranu BiH.“

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne u subotu, 18. rujna 2021. godine obilježava svoju 27. obljetnicu osnutka. Udruga okuplja ljude, branitelje koji u onim ratnim danima nisu marili za sebe osobno koliko za svoju obitelj i narod općenito. Predsjednik krovnog udruženja ove udruge Nikica Tomić je kazao da su ova obilježavanja prilika da se izrazi poštovanje  svim braniteljima i dragovoljcima veteranima, članovima udruge koji su dali obol u borbi za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Udruga je osnovana 18. rujna 1994. godine u Posušju. Njezin prvi predsjednik je bio general Miroslav Grabovac Titan. „U vrijeme Alijanse Udruga je bila na marginama kada je u pitanju odnos s višim razinama vlasti. No, našim radom i zalaganjem Udrugu smo vratili na mjesto gdje pripada, uz rame svim našim udrugama Hrvatskog vijeće obrane, pa ako i hoćete i armijskih udruženja i temeljnih udruga kada je u pitanju suradnja s visokim razinama vlasti. Na takav način funkcioniramo, držimo se svojih načela, držimo se pravila ponašanja, njegujemo vrijednosti Domovinskog rata, ali vodimo i računa koliko god možemo o našim braniteljima, našim članovima i njihovim obiteljima“, kazao je za naš radio Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne.

Kao datum obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne uzet je datum 18. rujna. Taj datum su obilježila dva važna događaja tri godine ranije, 1991. godine.   „U to vrijeme je bilo dobrih i hrabrih ljudi koji su prepoznali da treba stati u obranu Bosne i Hercegovine. Bilo je to vrijeme pogibje stožernog brigadira Ludviga Pavlovgića, ali i agresije na selo Ravno od strane tada moćnije srpske vojske, ali i u vrijeme kada nismo imali ničiju potporu, ni zelenih beretki, ni patriotske ligep, ni Armije koji su se u rat uključili znatno kasnije. Bilo je to vrijeme kad je predsjenik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović kazao „Ovo nije naš rat.“. Hrvatski dragovoljci su prvi stali u obranu Bosne i Hercegovine“, kazao je Nikica Tomić za naš radio.

Danas udruga ima značajnu ulogu oko svih bitnih pitanja sustavnog rješavanja životnih problema svojih članova kao i članova njihovih obitelji, a sama udruga postala je nezaobilazan društveni čimbenik u rješavanju problematike populacije ratnih veterana Domovinskog rata. „Naše zalaganja su zalaganja za prava branitelja, bilo da su razvojačeni, veterani ili su obitelji poginulih ili invalidi – naša je borba zajednička. Djelujemo s kolegama u koordinaciji, zalažemo se za izmjene i dopune zakona, što je dobro – predlažemo. U zadnje vrijeme smo došli ipak do nekakvih ciljeva kada su u pitanju naši članovi razvojačeni branitelji koji su bili bez ikakvih prava. Ono što mi u ovom trenutku radimo, a to je dopuna i izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima. Vi znate da su naši članovi koji žive na teritoriji Republike Srpske bez ikakvih prava, tamo su i žene umrlih branitelja bez nikakve naknade. Mi se borimo i da oni uđu u pravo. Na svim ovim pitanjima radimo s odjelom za branitelje Hrvatskog narodnog sabora s kojim stvarno dobro surađujemo. Također, radimo na usuglašavanju koeficijenata za invalide i nositelej ratnih odličja, jer ni oni nisu odavni imali nikakvih povećanja naknada. Radimo s Dokumentacijskim centro, imamo odjel za pružanje pravne pomoći, jer sve su to načini na koje prižamo pomoć našim branitelja“, kazao je Tomić za naš radio.

Obilježavanje obljetnice u Posušju

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku na mjestu pogibje stožernog brigadira Ludviga Pavlovića na putu iz Posušja prema Tomislavgradu održat će se na obljetnicu Udruge u subotu 18. rujna. Tom prilikom, kako je rečeno iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje za naš radio, na spomeniku Ludvigu Pavloviću vijence će položiti i svijeće zapaliti načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar zajedno s Koordinacijom uduga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, zatim obitelj pokojnog Ludviga Pavlovića, kao i ministar branitelja ŽZH Mladen Begić. Vijence će položiti i svijeće zapaliti i krovno i županijsko vodstvo Udruge predvođeno predsjednikom korovnog udruženja Nikicom Tomićem i predsjednikom županijskog udruženja brigadirom Jozom Miličevićem. Najvaljeno je i sudjelovanje izaslanstva Počasnog bleiburški vod. Ispred općinskog odbora HDZ-a BiH žrtvama će se pokloniti i predsjednik OO HDZ-a BiH Ivica Pavković, priopćeno je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading