Select Page

Uprava policije: Sigurnosno stanje u ŽZH zadovoljavajuće

Uprava policije: Sigurnosno stanje u ŽZH zadovoljavajuće

U Informaciji o stanju sigurnosti na području Županije Zapadnohercegovačke u 2014. godini objavljeni su statistički pokazatelji iz oblasti javnog reda i mira (u daljnjem tekstu: JRiM), sigurnosti prometa i kriminaliteta, iz kojih je moguće izvući zaključak o stanju sigurnosti u Županiji u 2014. godini, navodi se u priopćenju Uprave policije MUP-a ŽZH.

Javni red i mir (JRiM)

U 2014. godini evidentirano je 213 prekršaja protiv JRiM-a (godinu ranije evidentirano je 257 prekršaja, a godišnji prosjek – računajući razdoblje od 1997. – 2013. godine – je 217 prekršaja.

U strukturi prekršaja protiv JRiM prevladavaju tučnjava (71 prekršaja ili 33 %), naročito drsko ponašanje (55 prekršaja ili 26 %) te nepostupanje po zakonitom naređenju službene osobe ili omalovažavanje službenih osoba prilikom vršenja službe (31 prekršaja ili 15 %).

Kod svih prekršaja protiv JRiM-a, odmah po saznanju da je prekršaj izvršen, policijski službenici su intervenirali, ponovno uspostavili javni red i mir, te izvršili prekršajnu obradu nad počiniteljima prekršaja.

Protiv 285 počinitelja prekršaja (od kojih je 12 maloljetnika i 59 povratnika), poduzete su represivne mjere, odnosno podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka na nadležnom Sudu, ili im je izdan prekršajni nalog.

Prilikom narušavanja JRIM-a ukupno 56 osoba, od kojih je 2 maloljetnih, zadobilo je lake tjelesne ozljede.

U prošloj godini nije se dogodilo nijedno narušavanje javnog reda i mira velikih razmjera; također, nijedna osoba nije zadobila teške tjelesne ozljede prilikom narušavanja JRiM.

Pored redovitih mjera održavanja JRiM-a, policijski službenici osiguravali su sva značajnija vjerska, kao i druga javna okupljanja.

U prošloj godini osiguravali smo 368 javnih okupljanja, pružili smo 197 izvanrednih osiguranja te 135 asistencija raznim općinskim i županijskim inspekcijskim službama, Poreznoj upravi i drugim općinskim, županijskim i federalnim tijelima, a poduzeli smo i brojne druge mjere i radnje s ciljem održavanja javnog reda i mira.

Sigurnost prometa

Prošle godine evidentirano je 740 prometnih nezgoda (usporedbe radi, u razdoblju od 1997 – 2013 godine godišnji prosjek iznosi 1246 prometnih nezgoda).

U prometnim nezgodama smrtno je stradalo sedam osoba (usporedbe radi, u posljednjih 17 godina, odnosno od osnutka MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, godišnje je u Županiji, u prosjeku, u prometnim nezgodama smrtno stradavalo 16 osoba.

U prometnim nezgodama teške tjelesne ozljede zadobilo je 40 osoba, a lake tjelesne ozljede zadobilo je 420 osoba.

Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj godini s višegodišnjim prosjekom moguće je izvući zaključke o trendovima – vidljivo je da su posljednjih godina svi trendovi pozitivni, što prvenstveno možemo zahvaliti planskom radu policije, kako po pitanju prevencije tako i po pitanju represije.

Glede prevencije, izdvajamo županijske akcije pojačane kontrole prometa: “Sigurnost u prometu”, “Zima”, “Zaštitimo djecu u prometu” te akciju koju smo proveli u suradnji s AAMK BiH: “Ispravno vozilo – sigurniji promet”.

Poduzete su slijedeće represivne mjere:

– na nadležnim Sudovima podnijeli smo 146 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja,
– počiniteljima prometnih prekršaja uručili smo 16.794 prekršajna naloga,
– Županijskom tužiteljstvu podnijeli smo 17 izviješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba, osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa,
– iz prometa smo isključili 416 motornih vozila, od čega 392 neregistrirana i 24 tehnički neispravna vozila,
– iz prometa smo isključili 700 vozača (556 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 133 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i 11 vozača iz drugih, Zakonom propisanih razloga).

Analizirajući strukturu najtežih prometnih nezgoda, vidljivo je da su najčešći uzroci istih prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola; također, vidljivo je da u velikom broju najtežih prometnih nezgoda sudjeluju mladi vozači.

Kriminalitet

Na području Županije u 2014. godini evidentirano je 315 kaznenih djela (u daljnjem tekstu: KD) – godinu ranije izvršena su 372 KD, a godišnji prosjek je 368 izvršenih KD, odnosno, evidentirano je smanjenje ukupnog broja izvršenih KD, a evidentirano je i smanjenje broja izvršenih najtežih kaznenih djela.

Od 315 izvršenih KD rasvijetlili smo i dokumentirali 224 KD (71 %), a prošle godine rasvijetlili smo i sedam KD počinjenih ranijih godina.

Protiv 259 osoba, osumnjičenih za izvršenje KD, podnijeli smo izvješća o počinjenom kaznenom djelu nadležnim Tužiteljstvima.

Od tog broja 26 osoba su maloljetnici (10 %), a 51 osoba (20 %) su recidivisti (povratnici u vršenju kaznenih djela).

U strukturi izvršenih kaznenih djela prevladavaju kaznena djela protiv imovine, i to ponajprije krađe (60 KD) i teške krađe (69 KD).

U cilju prevencije krađa motornih vozila tijekom cijele godine provodili smo operativno kriminalističku akciju kodnog imena “VIN”.

Zahvaljujući, između ostaloga, i tome prošle godine na području naše Županije ukradeno je tek jedno motorno vozilo, koje je pronađeno i vraćeno vlasniku, a pronašli smo i 4 motorna vozila, koja su ukradena u drugim dijelovima BiH.

Određeni broj akcija realizirali smo u suradnji s drugim policijskim i sigurnosnim agencijama – FUP-om, MUP-om RS-a, OSA-om te drugim županijskim MUP-ovima iz FBiH.

Od ostalih sigurnosno interesantnih podataka, važno je spomenuti da je prošle godine počinjeno 9 samoubojstava, 2 više u odnosu na godinu ranije.

Zaključak

Uzimajući u obzir sve navedene podatke stanje sigurnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj smatramo zadovoljavajućim, navode iz MUP-a ŽZH.

Iz navedenih podataka vidljivo je da se nije dogodio nijedan prekršaj protiv JRiM velikih razmjera, te da nijedan od evidentiranih prekršaja nije imao teške posljedice.

Glede sigurnosti u prometu već nekoliko godina bilježimo pozitivne trendove, što je vidljivo iz usporedbe podataka koji se odnose na prošlu godinu s podacima koji se odnose na višegodišnji prosjek.

Možemo izraziti zadovoljstvo i stanjem kriminaliteta – evidentirano je znatno smanjenje broja izvršenih kaznenih djela, kao i smanjenje broja izvršenih najtežih kaznenih djela, a postigli smo i zavidan stupanj rasvjetljenosti izvršenih kaznenih djela.

Temeljem analize prikupljenih podataka Uprava policije MUP-a planirat će buduće preventivne i represivne aktivnosti, u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti u Županiji, priopćeno je iz Uprave MUP-a ŽZH.

Posušje.net

OGLASI

Loading