Select Page

Uspješno završen projekt JICA-e i JU Radimlje

Uspješno završen projekt JICA-e i JU Radimlje

Japanska agencija za međunarodnu suradnju (JICA) je institucija Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći pruža pomoć državama u razvoju.

JICA navedeno realizira sa 90 ureda u više od 140 država širom svijeta. Osnovni cilj je da se kroz prijenos znanja i tehnologija pomaže društveno-ekonomski razvoj država u razvoju, što između ostalog obuhvaća i razne aktivnosti. S tom željom za razvoj pokrenut je niz projekata još 2012. godine a onaj bitan za Stolac je osnivanje „ Međunarodnog turističkog koridora Hercegovine“ odnosno pokretanje koridora Bilja i meda.

12192802_10208646808270636_218075094_o

U sklopu toga Stolac, odnosno JU Radimlja, je postala jedan od partnera u ostvarivanju projekta koji je uspješno priveden kraju. Ideja ovog projekta je bila da se napravi takozvani hercegovački krug, odnosno, da  turisti mogu obići veća mjesta kroz Hercegovinu, među kojima je uspješno sudjelovao i grad Stolac. Na kraju projekta su bitni vidljivi rezultati, a što se tiče Stoca sigurno je da je uspješno zaključen. Budući da je cilj prethodnih aktivnosti bio izgradnja manjih objekata, u kojima bi se putnicima na ovoj hercegovačkoj ruti, pored parkinga i toaleta, ponudili isključivo proizvodi iz lokalne proizvodnje među odabranim su i prostorije JU Radimlja. Ustanova je općinska turistička organizacija, a osnovana je radi stvaranja i promicanja identiteta i turističkih potencijala na razini općine, planiranja i provedbe zajedničke strategije njegove promocije, predlaganja i izvedbe promidžbenih aktivnosti u zemlji i inozemstvu od zajedničkog interesa za sve subjekte u turizmu, te podizanja razine kvalitete cjelokupne turističke ponude općine Stolac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što je postignuto je nabava klupa i stolova koji će služiti turistima za ostvarivanje boljeg posjeta nekropoli stećaka gdje se ustanova i nalazi, te štandova koji će biti na raspolaganju lokalnim proizvođačima autohtonih hercegovačkih proizvoda. Ovakvim aktivnostima će se poboljšati cjelokupna turistička ponuda Stoca kroz mogućnost nabave domaćih proizvoda i odmora posjetitelja, a lokalnim proizvođačima ostvariti mogućnost dodatne zarade i isplativosti mukotrpnog rada. Također je projekt rezultirao postavljanjem 8 turističko-informativnih ploča na značajnijim prometnim pravcima čime se ostvaruje bolja promocija nekropole stećaka Radimlja kao najpoznatije na ovim prostorima i jedne od nominiranih za UNESCO. Osim toga važno je spomenuti kako je projekt bio uključen i u održavanje već tradicionalnog sajma Hercegovački plodovi Mediterana u Stocu i u sklopu toga je postavljen niz jumbo plakata diljem Hercegovine u cilju njegovog promoviranja, a na kojem su predstavljeni i domaći proizvodi koji su bili ideja samoga projekta. Na koncu JU Radimlja se zahvaljuje JICA-i i izražava želju za daljnji uspješni rad na ovakvim i sličnim projektima kako bi Hercegovina postala važno mjesto na turističkoj karti svijeta.

Posušje.net

OGLASI

Loading