Select Page

JEDINSTVENI NASTAVNI PLAN: Tri županije osnivaju jedan zavod za školstvo

JEDINSTVENI NASTAVNI PLAN: Tri županije osnivaju jedan zavod za školstvo

Hrvatski županijski ministri iz triju županija u resorima odgoja i obrazovanja definitivno su potvrdili osnivanje međužupanijskog zavoda za odgoj i obrazovanje čime bi se ujednačila praksa i povećala kvaliteta u obrazovanju.

Kako je za “Večernjak” potvrdio ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić, na posljednjoj sjednici koordinacije ministara obrazovanja županija, u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, i predstavnikom općine Žepče te predstavnicima obrazovnih institucija dogovoreno je da će se na sljedećem sastanku oživotvoriti sporazum o utemeljenju međužupanijskog zavoda za odgoj i obrazovanje.

Radi se o trima županijama koje su se oko toga usuglasile, Posavskoj, Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj, te općini Žepče. Usuglasit će se sjedište budućeg zavoda i v.d. ove institucije kako bi što prije imali formiranu instituciju koja će najviše skrbiti o kvaliteti nastave, potvrdio je ministar Galić.

Zavod u Mostaru

Ranije je ovaj, iznimno važan i prije svega stručni posao, obavljao Zavod za školstvo Mostar još od vremena Herceg Bosne. No, s obzirom na to da je osnovan županijski Zavod za školstvo HNŽ-a, jednako kao i u središnjoj Bosni, ove dvije nacionalno mješovite županije neće biti dio zajedničkog zavoda za obrazovanje i odgoj. Osnivanje zajedničkog zavoda za odgoj i obrazovanje imat će posebnog značaja u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog i srednjeg. Posebno jer se radi o razmjerno malim županijama s ograničenim resursima.

Ova ustanova će raditi na prijedlozima nastavnih planova i programa za predškolsko, obrazovanje za djecu s posebnim potrebama, osnovno i srednje obrazovanje, te pratiti primjenu propisanih nastavnih planova i programa, udžbenika i priručnika, pedagoških standarda i pravilnika u praksi i predlaganje izmjena, piše Večernji list..

Prema opisu poslova, ova institucija će raditi i na prijedlozima popisa udžbenika za opće i strukovne škole, školskog kalendara te naputaka za rad i neposrednu stručnu pomoć odgojno-obrazovnim ustanovama i prosvjetnim djelatnicima. Ova ustanova može imati suradnju i s drugim sličnim organizacijama, posebice Zavodom za školstvo HNŽ-a koji je do sada bio ljudski i tehnički najkapacitiraniji.

Napuci HNS-a

Ministri obrazovanja u županijama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku su, također, na posljednjoj sjednici razgovarali o provedbi reforme postojećih i izradi novih nastavnih planova i programa, najprije za srednje strukovno obrazovanje, kao i provedbi Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima u županijama gdje je donesen.

Ministri su usuglasili i provedbu detaljne analize stanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja o čemu će izvijestiti Odjel HNS-a kako bi se počelo raditi na usklađivanju zakona i pravilnika te da svaki idući zakon bude isti u županijama gdje se nastava odvija na hrvatskome jeziku.

Prvi.tv

OGLASI

Loading