Select Page

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

– Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje u povodu izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima. Ustavni sud je na sjednici održanoj 18. ožujka razmotrio izjavu predsjednika Republike, rekao je.

– Ustavni sud razmotrio je i izjave predsjednika na FB stranici da će ostati predsjednik, nastavio je.

– Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela i sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države, kazao je.

– Članak 96. Ustava propisuje da predsjednik ne može obavljati ni jednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne političke stranke što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za predsjednika Vlade, dodao je.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to ‘nekoliko rečenica u Ustavu’, a on to ‘vidi potpuno drugačije’. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

– Odluku očekujemo tijekom ranog dijela poslijepodneva. U svakom slučaju – Ustavni sud trebao bi raspetljati ovu zavrzlamu na hrvatskoj političkoj sceni, rekao je prilikom javljanja iz Zagreba novinar HRT-a Šime Vičević.

Kako kaže, suci odlučuju u ovim trenucima, a poslije 12 sati očekuje se priopćenje ili izjava za medije.

– Predsjednik Milanović jučer je naglasio da će izaći na izbore kakva god odluka Ustavnog suda bude, kazao je.

Od suda se, kako je pojasnio – očekuje da odgovori na pitanje može li on biti nestranački kandidat SDP-a u prvoj izbornoj jedinici.

– SDP ima plan B, prema tom planu, predsjednik Milanović bio bi premijerski kandidat, ali ne i kandidat na njihovoj listi. Hoće li on dobiti danas dvostruko NE, to ostaje na razini spekulacija, dodao je.

Podsjetio je kako su prijašnjih dana ustavni stručnjaci tvrdili da Milanović mora odstupiti sa svoje pozicije kako bi ušao u izbornu utrku.

OGLASI

Loading