Select Page

Usuglašen jedinstveni tekst državnog proračuna

Usuglašen jedinstveni tekst državnog proračuna

Jednoglasno je usuglašen tekst državnog proračuna u onom obliku kako ga je usvojio Dom naroda Parlamenta BiH, kazao je nakon sjednice Zajedničke komisije za usuglašavanje teksta Asim Sarajlić (SDA).

– Dakle vraćamo se na izvorni tekst koji je Vijeće ministara BiH uputilo prema Predsjedništvu BiH. Populističke metode nisu urodile plodom. Mi se nismo smjeli kockati, jer puno više dobijamo ovim proračunom nego što gubimo – kazao je Sarajlić.

Dodao je da SDA ne može produživati krizu i da su oni zbog toga reterirali.

– Pogazili smo načela i stavove koje smo branili, a kako bi bili održani izbori. Da nismo to uradili puno više napada bi bilo na SDA i predjednika Bakira Izetbegovića – pojasnio je Sarajlić, prenosi Avaz.

Predsjedateljica Zajedničkog povjerenstva za usuglašavanje teksta državnog proračuna Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da su svi nepotrebno ušli u amandmansku fazu.

– Ne može nitko umanjivati sredstva Parlamentarnoj skupštini i to nije prihvatljivo i to je ispravljeno. Uradili smo dobar dogovor. Radi se o kapitalnim izdacima za Parlamentarnu skupštinu, a da sam novinar pitala bih što znače ti kapitalni izdaci i za što će biti iskorišteno tih 750.000 KM. Hoćemo li mi pratiti ono što kaže zakon ili stranački lideri – pojasnila je Majkić.

Dodala je da se možda i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ljuti, ali shvatit će kad mu se pokaže član zakona koji je prekršen. 

Članica Povjerenstva Lidija Bradara (HDZ) kazala je da očekuje da ovo izvješće usvoji i Predstavnički dom Parlamenta BiH. 

– Mi smo se samo vratili u zakonske okvire. Kolege su govorile oko vozila, ali to ne stoji. Sigurna sam da se na to neće potrošiti niti jedna marka, ali bila je stvar načela da se ne krši zakon – pojasnila je Bradara. 

Dodala je da su postojali politički dogovori o tome kako treba izgledati proračun i on je kao takav otišao pred Predsjedništvo BiH. 

– Ne vidim čime smo mi nekog ucjenjivali. Dom naroda je jednoglasno donio odluku i bilo mi je apsurdno da kolege iz SDA i iz Doma naroda ne brane odluku za koju su glasovali. Proračun je puno više od bilo kojeg drugog pitanja u ovoj zemlji. Ono što mi mislimo i Središnjom izbornom povjerenstvu je poznato i može se o tome raspravljati – poručila je Bradara. 

vecernji.ba

OGLASI

Loading