Select Page

Usvojene socioekonomske reforme u BiH za razdoblje 2020–2022. godine

Usvojene socioekonomske reforme u BiH za razdoblje 2020–2022. godine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici dokument „Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2020-2022. godina“, koji su prethodno usvojile vlade Republike Srpske, Federacije BiH.

Ključne mjere dokumenta „Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2020 – 2022. godine“ usmjerene su na održiv i ubrzan ekonomski rast, veću konkurentnost privatnog sektora i bolje poslovno okruženje, depolitizaciju i povećanu efikasnost poduzeća u javnom vlasništvu, reformu zdravstvenog sustava, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje i omogućavanje mladim i ženama da dostignu svoj puni potencijal.

Mjere će biti provođene u skladu sa ustavnim nadležnostima svake razine vlasti i razrađivane u suradnji sa Europskom unijom i međunarodnim financijskim institucijama, što će podržati usklađenost zemlje sa zahtjevima za pristupanje Europskoj uniji i ubrzati proces pridruživanja.

Provođenje zacrtanih socioekonomskih reformi doprinijet će provođenju Višegodišnjeg akcijskog plana regionalne ekonomske zone (REA MAP), koji se temelji na standardima EU i olakšaće integraciju BiH u regionalne i europske vrednosne tokove. Bolja povezanost sa susjednim zemljama u oblasti transporta i energije dodatno će ojačati pristup zemlje i njenu integraciju na regionalnom tržištu. Stvaranje regionalnog digitalnog prostora i bolje integriranih tržišta rada sa susjednim ekonomijama će omogućiti nove prilike za mlade Bosne i Hercegovine, što je važno u svjetlu njihove visoke stope nezaposlenosti.

Sve razine vlasti će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se povećala suradnja i koordinacija na usklađivanju zakonodavstva u najvećoj mogućoj mjeri, te ojačao jedinstveni ekonomski prostor u zemlji. To će biti ostvareno jačanjem koordinacije svih razina vlasti, kako je navedeno u Mišljenju Europske komisije na zahtjev BiH za članstvo u EU, prioćeno je iz Vijeća ministara BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading