Select Page

Uvodi se plavi dizel kao pomoć bh. poljoprivredi

Uvodi se plavi dizel kao pomoć bh. poljoprivredi

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH trebao bi danas razmotriti nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se odnosi na takozvani plavi dizel. Kako je priopćeno iz ove institucije, na izvanrednoj sjednici trebale bi biti analizirane mogućnosti uvođenja dodatnih mjera iz nadležnosti Upravnog odbora UNO-a u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje.

Pomoć u razvoju poljoprivrede

Najvjerojatnije će donijeti odluku o smanjenju trošarina na dizel gorivo koje će se pod egidom “plavi dizel” kasnije po osjetno nižoj cijeni prodavati poljoprivrednicima te na taj način im pomoći u razvoju domaće proizvodnje. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac očekuje, kako prenosi agencija Srna, da će povoljno biti riješena većina zahtjeva mljekara koji od 12. studenog drže u blokadi carinske terminale, a početkom tjedna su im se pridružili i uzgajivači svinja. Predstavnici mljekara i uzgajivača svinja nastavili su s blokadom carinskih terminala jer, kako su priopćili, nisu zadovoljni zaključcima koji su izneseni na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH o zaštiti domaće proizvodnje.

Najviše mljekari i poljoprivrednici očekuju od Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH koja se treba, kako je kazao Usorac, izjasniti o pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti – ukidanje tri granična prijelaza za uvoz namirnica životinjskog podrijetla, uvođenje plavog dizela, određivanje najnižih cijena za uvoznu robu, izjednačavanje pristojbi pri uvozu i kontrola uvoza.

Sjednica upravnih odbora

– Kada je riječ o određivanju duljeg roka za otplatu kredita kod razvojnih banaka, za to je potrebna odluka entitetskih vlada – rekao je Usorac.

Danas u 11 sati u Gradišci bit će sazvana sjednica upravnih odbora udruženja mljekara, svinjara i ostalih poljoprivrednih udruženja. Spomenimo da je Vijeće ministara BiH iskazalo razumijevanje za položaj poljoprivrednika.

Zbog toga su pozvali sva mjerodavna tijela u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definirane odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine te da o nalazima i mogućim rješenjima informiraju Vijeće ministara BiH u što kraćem razdoblju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading