Select Page

Uz spremljena drva, vino, rakiju i suho meso, zima nema šansu u Hercegovini …

Uz spremljena drva, vino, rakiju i suho meso, zima nema šansu u Hercegovini …

Svakim danom sve smo bliže zimskom periodu kad u potpunosti mijenjamo neke navike, ishranu i slično. Rana jesen je upravo vrijeme kad se užurbano pripremamo za hladnije vrijeme i zimu.

Kad snjegovi po hercegovačkim planinama i gorju oboje vrhove bijelom bojom u nizinama mora već odavno biti sve spremno. Sada je vrijeme spremanja, drva su prioritet nad prioritetima i onako iscijepana se spremaju na suha mjesta nadohvat ruke kao bi bila što bliže u slučaju zimskog nevremena. Zimnice su također spremne i na policama čekaju hladnije dane.

jesensko-spremanje-1002415

Do svinjokolje ima još mjesec i nešto dana ali domaćini svakako prate kilažu te ih nastoje ugojiti još barem po desetak kila. Suho domaće meso sušeno burom je hercegovački specijalitet kojeg mora biti u sušnicama i drugim predviđenim mjestima u domaćinstvima…

jesensko-spremanje-10021115

Naravno da uz hranu i ugrijane domove treba imati i kvalitetno vino jer kažu da zimi voda u Hercegovini nije baš najzdravija, prehladna je i donosi prehladu onima koji je piju pa su Hercegovci napunili bačve s upravo ‘odlivenim’ vinom koje će ove godine biti odlične kvalitete.

pecenje-rakije-kotlovi-100915

Uz vino sprema se i peče rakija loza koja zna razgaliti dušu ali ona je potrebna i u raznim narodnim receptima pri pojavljivanju neke od zimskih bolesti pa se oni prvi litri iz kazana čija je jakost puno iznad prave rakije loze brižno spremaju i čuvaju na posebnim mjestima ako zatreba ne daj Bože za kakvo masiranje ili skidanje visokih temperatura …

jesensko-spremanje-1002115

Sve u svemu po hercegovačkim domaćinstvima ništa se ne prepušta slučaju, sve je spremno i zima može doć kad hoće iako ne bi imali ništa protiv da lijepo vrijeme potraje što dulje. Pogledajte nekoliko fotografija u nizu koje je snimio fotoreporter ABCportala.

abcportal.info/Foto: Ivan Ramić

OGLASI

Loading