Select Page

Uz trojicu predsjednika, Biden će 20. siječnja pozvati na jedinstvo

Uz trojicu predsjednika, Biden će 20. siječnja pozvati na jedinstvo

Neposredno prije prisege 20. siječnja američki predsjednik Joe Biden će okružen prethodnicima Barackom Obamom, Billom Clintonom i Georgeom W. Bushom uputiti poziv na jedinstvo podijeljene Amerike.  

‘”Ujedinjena Amerika” bit će tema inauguracije 46. predsjednika, objavio je organizacijski odbor te svečanosti, nekoliko dana nakon napada na Capitol koji je duboko potresao zemlju. 

Svake četiri godine stotine tisuće gledatelja dolaze u saveznu prijestolnicu kako bi prisustvovali inauguraciji, ali ove će godine pristup biti ograničen zbog pandemije u kojoj je život izgubilo više od 370.000 Amerikanaca. 

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je u ponedjeljak zamolila građane da ne dolaze na inauguraciju i da je prate na televiziji ili online. 

Nakon prisege, Biden će otići na nacionalno groblje u Arlingtonu s bivšim predsjednicima Obamom, Bushom i Clintonom gdje će položiti vijenac na grob neznanom junaku. 

Budući demokratski predsjednik ima težak zadatak zaviti rane Americi, žrtvi gospodarske i zdravstvene krize, podijeljene izborima i teškim rasnim napetostima. 

Izjava dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da neće nazočiti prisezi 20. siječnja “je dobra stvar”, ocijenio je Biden.

Na inauguraciju zbog poodmakle dobi neće doći bivši predsjednik Jimmy Carter (96). 

VL

OGLASI

Loading