Select Page

Sveučilište u Splitu odalo počast preminulim studentima: “Naši anđeli. Sada nas gledaju s osmjesima na licima”

Sveučilište u Splitu odalo počast preminulim studentima: “Naši anđeli. Sada nas gledaju s osmjesima na licima”

Tišina, tuga i bol. Samo se tim riječima može opisati današnja komemoracija za tragično preminule studente koji su u novogodišnjoj noći u Tribistovu u blizini Posušja izgubili svoje živote.

Studenti splitskog i mostarskog sveučilišta

Petero preminulih, podsjetimo, tek je započelo svoj studentski život. Na Sveučilištu u Mostaru studirali su: Ivan Miličević i Stipe Pavković bili su polaznici Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković studentica Filozofskog fakulteta, Mia Soldo krenula je na mostarski Pravni fakultet, a Stjepan Jukić bio je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Preminuli Stipe Romić i Marija Pavković bili su brucoši na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a Mirela Rezo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Netom nakon smrti studenata, njihovi kolege spontano su se u velikom broju okupili ispred splitskog FESB-a. Palili su svijeće i molili su za duše svojih dragih kolega.

Tako je i Sveučilište u Splitu prigodnom komemoracijom koja je održana u atriju Zgrade tri fakulteta na splitskom Kampusu, reklo je posljednje zbogom svojim studentima – Mireli, Stipi i Mariji. Mnoštvo studenata došlo je reći posljednje zbogom, zapalili su svijeće za svoje prijatelje, kolege i poznanike te su se ponovno prisjetili svojih kako kazuju veselih i plemenitih kolega.

“Sve je stalo, oni su na početku svog života otišli”

– U boli i tuzi, ali s vjerom u vječni život izražavamo duboku  sućut obiteljima preminulih mladih studenata čiji su životi i snovi nažalost prerano ugašeni. Živjeli su s nama, tu su studirali. Bili su dio svih nas, djelatnika i studenata – kazao je duhovnik studenata Sveučilišta u Split Mihael Prović.

Marijan Bašić iz Studentskog centra Split uputio je emotivne poruke okupljenima. Kazao je da je s velikom tugom i žaljenjem primio vijest koja je sve potresla.

– Kao najgrozniji san je došla vijest o ovozemaljskom prestanku života osam mladih osoba iz okolice Posušja. Poruke veselja i čestitanja nove godine zamijenile su poruke tuge i boli – kazao je Bašić te je otkrio da je jedna od stradalih studentica bila stanarica studentskog doma Dr. Franjo Tuđman.

– Sve je stalo, oni su na početku svog života otišli u Kraljevstvo nebesko. Puno je pitanja, ali odgovora nema, niti će ga ikad biti. Preostaje nam samo sklopiti ruke i iskreno se pomoliti za duše ovih studenata, ali i za njihove obitelji koje trpe veliku tugu i bol – emotivno je rekao u nastavku.

– Izgubili smo osam mladih života na početku njihovih puteva. Ta djeca tek su počela sanjati svoje snove. Studenti su se danima emotivnim i nježnim porukama opraštali od svojih kolega. Svi su govorili da su bili dobri, pošteni i neiskvareni ljudi – puni života. Bili su ponos svojih obitelji i zavičaja – kazao je tužnoj obitelji, studentima i prijateljima dekan PMF-a Nikola KoceićBilan.

“Osam prekrasnih nebeskih zvjezdica obasjalo je zemlju”

Upravo je PMF studirala Mirela Rezo. Pročitao je nježne i emotivne poruke koje su studenti dijelili u danima njihove pogibije.

– Mirela je prema njihovim riječima bila izvanredna i predivna osoba. Vječiti optimist s prekrasnim osmjehom koji uvijek daje nadu. Posebno je bolna činjenica da Mirela nije stigla pristupiti niti jednom ispitu, niti je odslušala cijeli semestar. Nije stigla doživjeti čari i ljepote studentskog života. Njezini snovi ostat će nedosanjani. Osam prekrasnih nebeskih zvjezdica obasjalo je zemlju. Uvijek će biti tu, u našim mislima, srcima i molitvama – kazao je Koceić Bilan.

Stipe Romić i Marija Pavković tek su upisali splitski FESB. Dekan spomenutog fakulteta Srđan Podrug jedva je smogao snage obratiti se okupljenima.

– Teško je i nemoguće pronaći riječi koji bi mogle dati ikakav smisao ovoj nezapamćenoj tragediji. Ova vijest sve nas je šokirala. O Mariji i Stipi koji su bili brucoši FESB-a ne mogu vam puno reći. Nisam ih poznavao. Na žalost, nismo se imali vremena upoznati. Ali mogu zaključiti da su bili djeca koja su se unatoč teškim okolnostima uhvatili u koštac sa svojim izazovima. Spremno su se odlučili studirati, daleko od svojeg doma i najmilijih. Okrutnom igrom sudbine oni svoje snove nikad nisu ostvarili. Hvala vam draga djeco na povjerenju koje ste nam ukazali. Počivajte u miru – emotivan je bio Podrug.

“Tuga. Teško je bilo što drugo reći”

Tužan i utučen bio je i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

– Tuga. Teško je bilo što drugo reći. Ovo je jedna velika tuga. Želim izraziti sućut roditeljima, obiteljima, prijateljima, kolegama, Posušju i Hercegovini. Veliki je ovo gubitak za sve nas. Sveučilište ne pruža samo znanje, ovdje studenti rastu i napreduju uz svoje sudbine, grade svoje predivne živote na sveučilištima. Teško nam je, tužni smo i žalosni nakon ovog gubitka. Nikad ih nećemo zaboraviti – rekao je Ljutić

Na samom kraju u ime svih studenata Sveučilišta u Splitu tužnim i emotivnim govorom obratio se i Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

– Kada spomenemo proslavu Nove godine pomislimo na novogodišnje odluke. Na tendenciju da budemo bolji. Ova prevelika tragedija dočekala nas je u novogodišnjoj noći. Nisu imali prilike ostvariti svoje odluke, ispuniti svoje snove. Njihovi koraci koračali su Kampusom, sada koračaju Nebeskim dvorima. Bog je imao drugačije plan za naše kolege, kao i za preminule studente Sveučilišta u Mostaru. Nadam se da nas sada gledaju s osmjesima na licima – zaključio je Marušić.

Nakon prigodne komemoracije u atriju Zgrade tri fakulteta služena je sveta Misa koju je predvodio studentski kapelan don Mihael Prović, a misu je animirao stdentski vokalno instrumentalni sastav Veritas aeterna.

Dalmacijadanas. hr/foto:Igor Jakšić

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading