Select Page

VALORIZACIJA STEĆAKA U TURIZMU: Okrugli stol i izložba o stećcima i u Ljubuškom

VALORIZACIJA STEĆAKA U TURIZMU: Okrugli stol i izložba o stećcima i u Ljubuškom

Nakon Dubrovnika okrugli stol „Valorizacija stećaka u turizmu“, održan jeu petak i u Ljubuškom u Bosni i Hercegovini. Dio je to projekta HER.CUL čiji je osnovni cilj očuvanje izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiriju država, a čiji je nositelj regionalna razvojna agencija DUNEA.

Praktične primjene u turizmu

Na okruglom stolu su sudjelovali g. Vjekoslav Vierda, kreator i moderator, g. Ivan Matić, predsjednik Turističke zajednice županije zapadno-hercegovačke, ispred Razvojne županijske agencije DUNEA sudjelovala je gca. Marija Radovanović, koordinatorica projekta Her.Cul, po struci povjesničarka umjetnosti, etnolog i kulturni antropolog, zatim profesor Radoslav Dodig, te direktor TZ Županije zapadno-hercegovačke g. Grgo Mikulić. Nakon stručnog izlaganja, moderator, g. Vjekoslav Vierda prezentirao je sponu između znanstvene podloge i praktične primjene u turizmu, čija je zapravo i svrha ovog vrijednog projekta. Prezentirao je mogućnosti valorizacije stećaka u turističkoj ponudi. A nakon toga, turistička struka je ispričala svoja praktična iskustva sudjelovanjem gđe Mili Bijavica iz turističke agencije Fortuna Tours.

Ministrica Lončar otvorila izložbu

Istog dana u prodajnom centru „Kerametal“ otvorena je međunarodna izložba Stazama stećaka. Autorica ove izložbe je gđa Ivona Michl, arheologinja i zaposlenica Dubrovačkih muzeja, autorica brojnih izložbi u Dubrovniku, te međunarodnih, putujućih izložbi, poput gore spomenute.

Na otvorenju se prigodno obratio g. Grgo Mikulić, kao i gđa Melanija Milić, direktorica razvojne agencije DUNEA koja je pozdravivši sve prisutne, kao i autore izložbe, istaknula kako je projekt HER.CUL dogovoren direktno s Europskom komisijom, a a financiran iz fondova EU.

Gđa Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije zapadno-hercegovačke je na kraju ove ceremonije i otvorila ovu međunarodnu izložbu „Stazama stećaka“.
U sklopu izložbe nastupilo je hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vrilostica“ iz Vitine.

Ova međunarodna izložba, nakon Dubrovnika i Ljubuškog, BIH izložit će se od 06. – 09. listopada u Bruxellesu, Belgija od 14. – 23. listopada u Prijepolju, Srbija, od 24. listopada – 07. studenoga u Pljevlji, Crna Gora, nakon čega će se ponovo vratiti u Dubrovnik, u palaču Sponza od 14. – 24. studenoga 2014. godine.

dubrovacki.hr

OGLASI

Loading