Select Page

Valverde više nije trener Barcelone, novi je Quique Setién

Valverde više nije trener Barcelone, novi je Quique Setién
Ernesto Valverde više nije trener Barcelone, čelnici Barcelone su u ponedjeljak donijeli odluku koja se već dugo najavljivala.

S Barcelonom je osvojio dva naslova španjolskog prvaka, Kup kralja i Superkup, no posla su ga stajali neuvjerljiva igra Barcelone ove sezone i dva teška poraza u nokaut-fazama Lige prvaka prošle i pretprošle sezone.

Do smjene je došlo, a njegova zamjena je Quique Setién.

Nije Barcelona na lijep način odradila ovu smjenu, jer je već neko vrijeme iza leđa Valverdeu tražila zamjenu. Čak je i Andrés Iniesta kritizirao takve poteze Barcelone.

Potpis trenera

U današnje vrijeme ni solidni rezultati nisu pokriće treneru da osigura ostanak na klupi. Došlo je do toga da navijači žele vidjeti potpis trenera na terenu, mehanizme koji se usavršavaju s vremenom. Žele vidjeti svoju ekipu s glavom i repom, s trenerom koji zna što točno želi od svojih igrača. Kako bi realizirao ideje na pravi način, bira igrače po svom ukusu, i ako izostanu rezultati ili uigranost na terenu. Trener nema više opravdanja i vrijeme je za otkaz.

Tako je Pep Guardiola izabrao igrače za svoj “Pozicijski nogomet” a Jürgen Klopp za svoj “Gegenpressing”. Naravno, rijetkost je da treneri imaju toliku ovlast za birati gotovo sva pojačanja. Ali takav način postaje sve veći trend.

U slučaju Setiéna, novog trenera Barcelone, “dobar nogomet” počiva na uvjeravanju igrača da je rizik isplativa stvar. Izvlači maksimum iz igrača, igra atraktivno i ne podređuje se prednostima i manama protivničkih ekipa iako je trenirao ekipe sa začelja poput Betisa i Las Palmasa.

S takvim ekipama je razvijao svoj potpis i svoje ideje a to koliko riskira i koliko je odlučan u svojim idejama govore i rezultati u jednom dijelu sezone dok je bio trener Betisa: pobjeda 4:0 nad Levanteom, pa poraz 5:0 od Eibara; 4:4 s Real Sociedadom, pa porazi s 6:3 od Valencije i 5:3 od Cadiza u Copi del Rey. Sezonu je završio na 6. mjestu, dok je njegov prethodnik sezonu prije s Betisom završio na 15. mjestu.

Njegov Betis je pobjeđivao one najveće, ostavljajući sjajan dojam. Setién nije samo skinuo Real Madrid u zadnjem kolu prošle sezone; dobio je i Barcelonu na Camp Nou, što nije napravio nitko u više od dvije godine i tako je postao prvi trener od 2003. i Mallorce Gregorija Manzana koji je u istoj sezoni dobio i Real i Barcelonu u gostima. Betis je prošle sezone dobio i Atlético Madrid i ni u jednoj od te tri pobjede Setién se nije “skrumpirao” na neku sreću. Protiv višestruko jačih ekipa je njegova momčad izašla igrati nogomet, ne odustajući od svoje kontrakulture. Parirala je posjedom, pucala više i preciznije od suparnika, napadala smislenije i, zanimljivo, u sve tri utakmice je imala manje napravljenih prekršaja.

U Betisu unatoč svemu, nisu cijenili njegovu odlučnost i rizik, zato je jedan od najvećih klubova na svijetu iskoristio činjenicu da je takav trener slobodan. Setien je i sam učio od Johana Cruyffa i u svoju nogometnu filozofiju ima usađen Barcelonin DNK, čega je falilo Valverdeu.

Dali su mu u ruke ekipu koja će napokon iskoristiti svoj napadački potencijal i igrati “na gol više”.

OGLASI

Loading