Select Page

Vasilj: Postoje dva klastera u ŽZH; Ćosić: Snimit ćemo situaciju s drugim županijama

Vasilj: Postoje dva klastera u ŽZH; Ćosić: Snimit ćemo situaciju s drugim županijama
Na prostoru ŽZH-a trenutno ima 10 labaratorijskih potvrđenih slučajeva na koronavirus (infromacija od četvrtka), a može se slobodno reći da se radi o dva klastera na području ŽZH-a.

Potvrdio je to epidemiolog prof. dr. Ivan Vasilj ispred Kriznog stožer ŽZH gostujući u Dnevniku RTV HB.

U prvom slučaju radi se obiteljskoj epidemiji u Širokom Brijegu gdje imamo sedam slučajeva u mjestima Jare i Uzarići, dakle obiteljska epidemija, iako imamo oboljelih istih prezimena koji su stalno boravili skupa. Što se tiče Gruda, dva slučaja su u obitelji, a treća isto izravno povezana s intezivnim druženjem s prvoobljelim. Što se tiče nultog pacijenta u Grudama, najvjerojatnije je to unutar obitelji, radimo istraživanje, jer imamo epidemiološku vezu kod ovog oboljelog, odnosno danas testiranog da je boravio vani, izvan naše županije, u zaraženim područjima, pa je moguće da se radi o obiteljskoj epidemiji, mada epidemiolozi rade više istraživanja, a ja se nadam da će biti unutar obitelji, jer bi se onda epidemija mogla ograničiti ako to bude tako. Svakako je to unutar granica BiH, ekipe su na terenu, ako bi bilo novih klastera, mi ćemo izvjestiti javnost, a nadamo se da je to sve suženo unutar obitelji, kazao je o epidemiološkoj situaciji u ŽZH Vasilj.

Dodao je kako imaju osobe koje su hospitalizirane u bolnici.

Imate teške i srednje teške slučajeve. Mi imamo pet osoba u Širokom Brijegu koje su lakše oboljele. Te osobe moraju biti u stalnom kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom jer se klinička slika mora promijeniti. Preporuka je takva da se lakše oboljeli liječe u samoizolaciji u svojim kućama, ako se slika promijeni oni će biti hospitalizirani u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, otkrio je Vasilj.

Vasilj je upitan i ukupnom broju ljudi koji su u samoizolaciji.

Ima osoba koje su dobile rješenja o samoizolaciji na graničnim prijelazima po povratku iz inozemstva i takvih osoba je oko 1.000, a ima druga skupina koji su bili u kontaktu s pozitivnim na koronavirus, a takvih je do ova današnja tri slučaja bilo 86 (71 u Širokom Brijegu, 15 u Grudama). Međutim javljanjem ova nova tri, moraju se svi njihovi prvi kontakti stavljati u samoizolaciju. Naše ekipe na terenu intezivno rade, da se te osobe stave pod nadzor i da spriječimo širenje epidemije, zaključio je Vasilj.

Gost Dnevnika RTV HB bio je i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, i zapovjednik Županijskog stožera Civilne zaštite ŽZH koji je govorio o sadržaju sastanka predstavnika triju susjednih županija u Širokom Brijegu.

Ovaj sastanak je neformalne naravi u okvirnom smislu, međutim u sadržajnom smislu, cilj nam je razmjeniti iskustva i informacije, sastanak će biti s predstavnicima struke, predstavnicima našeg zdravstvenog sustava, epdemiolozima, a naravno bit će i predstavnici kriznih stožera. Cilj nam je snimiti situaciju što kaže struka, kakva su kretanja u epidemiološkom smislu ovih naših županija, imamo zajednički problem pa ćemo pokušati i zajedno i djelovati, najavio je Ćosić.

Ćosić je odgovorio i na pitanje mogućnosti uvođenja karantene u ovu županiju.

Svi naši potezi kada je u pitanju Stožer civilne zaštite ŽZH bit će utemeljeni na mišljenju struke, odnosno Ministarstva zdrastva, rada i socijalne skrbi. Kakvi god potezi bili, ne znam kako ćemo mi njih terminološki odrediti, oni će ići u smjeru jačanja mjera opće zaštite i nadzora provđenja tih mjera. Svi naši potezi će biti koordinirani, mi se ovdje ne smijemo igrati, tu nema ništa nepoznatno u smislu strategije i cilja spriječavanja širenja virusa. Uostalom pandemiju je proglasila i Svjetska zdravstvena organizacija, mi na osnovu informacija koje imamo moramo odlučiti što ćemo napraviti. Ne smijemo se prepustiti da virus kao jahač apokalipse uđe među nas, nego moramo se organizirati da posljedice svedemo na najmanju moguću mjeru, na tome je naša odgovornost, sve ostalo je struka, zaključio je Ćosić.

Opširnije pogledajte u videoprilogu.

OGLASI

Loading