Select Page

Vazmeno trodnevlje i Uskrs: Vjernički i zdravorazumski odgovorimo zahtjevu vremena u kojem se nalazimo

Vazmeno trodnevlje i Uskrs: Vjernički i zdravorazumski odgovorimo zahtjevu vremena u kojem se nalazimo

U  Velikom smo tjednu kada slavimo Veliki četvrtak – Dan radosti jer je Krist ustanovio sveti svećenički red i presvetu Euharistiju,  Veliki petak – Dan suza i žalosti jer Krist nosi svoj križ za naše spasenje znojeći se krvavim znojem na kojemu biva razapet, Veliku subotu – Dan šutnje jer je pokopan Sin Božji i u toj šutnji čekamo vijest o Uskrsnuću slaveći Misu bdijenja i Misu Uskrsnuća, te Uskrs – Dan velike radosti zbog pobjede nad smrću i zlom!

Sukladno preporukama dijecezanskoga biskupa i mjerodavnih civilnih vlasti, župe su se prilagodile odlukama koje su na snazi još od treće dekade mjeseca ožujka i vrijede do opoziva ili drugih odredbi. Ove godine nije bilo organiziranih ispovijedi po župama, na način kako je to inače uobičajeno za velike blagdane, ali svećenici su našli način kako dati prigodu vjernicima za ovaj Sakrament. U župi Posušje su svakoga dana u dva vremenska intervala na raspolaganju svećenici za ispovijed, podsjećajući također kako se Uskrsna ispovijed proteže do svetkovine Duhova.

Mise su se služile ustaljenim redoslijedom, ali s ograničenim brojem vjernika. „U novonastalim prilikama morali smo se prilagoditi, morali smo uzeti, takorekuć, reducirani pastoralni program, ali evo, Bogu hvala, uspjeli smo zadržati priliku za svetu ispovijed, kao i slavlje svete mise uz prisutnost deset vjernika unutar crkve, kao i svakodnevnu priliku za klanjanje. U dva vremenska intervala tijekom dana vjernici su mogli doći i pokloniti se Presvetom Oltarskom Sakramentu, naravno poštivajući socijalnu distancu i broj vjernika u jednom trenutku u crkvi“, kazao je fra Jozo Hrkać, duhovni asistent Frame Posušje, podsjećajući kako u slučaju prisutnosti većeg broja vjernika, jedan dio mora ostati izvan crkve poštivajući socijalnu distancu od dva metra.  

Crkva se priprema za Vazmeno trodnevlje, i dalje vrijede iste mjere.  Fra Jozo je napomenuo kako svećenici razumiju da je vjernicima teško ne sudjelovati pri slavlju, napose ovih velikih dana. Osim što obredima može nazočiti jako ograničen broj vjernika, skraćeno je i trajanje obreda. Na ovim obredima bude prisutan jako veliki broj vjernika, no većina njih će ovoga puta izostati. „I ova žrtva i ovo odricanje ima svoj smisao u Kristovom križu. No, ne treba zaboraviti da nakon križa dolazi slava Uskrsnuća“, naglašava fra Jozo. „S druge strane svaka obitelj je crkva u malom. Zato pozivamo vjernike da ove dane provedu u molitvi, kako osobnoj tako i zajedničkoj, a napose na blagdan Uskrsa“.

Na Veliku subotu ne će biti blagoslova jela, a vjernicima preporučuje: „Vazmeno slavlje u subotu je Misa Uskrsnuća i blagoslov jela veže se uz Uskrs. Savjetujemo da se obitelj u nedjelju okupi te zajednički oproste si sve one nesuglasice, sve kušnje, svu napetost koja je bila prisutna ovih dana i da zamole zajednički Božji blagoslov jela koje će blagovati.“

Svećenici su pozvali na poštivanje svih odredbi da tako vjernički i zdravorazumski odgovorimo zahtjevu vremena u kojem se nalazimo. „Pobožnost i duhovnost nikada nisu, niti mogu biti, prepreka razboritosti. Mir Vam i dobro!“, poručuju fratri.

radioposušje.ba

OGLASI

Loading