Select Page

POSUŠANI NA OBLJETNICI PADA VUKOVARA

POSUŠANI NA OBLJETNICI PADA VUKOVARA

Izaslanstvo općine Posušje na čelu s načelnikom Brankom Bagom u pratnji koordinacije posuških udruga proisteklih iz Domovinskog rata posjetilo je grad Vukovar uoči 29. obljetnice njegovog tragičnog pada u srbočetničke ruke. Ovom prilikom poklonili su se žrtvama na svim značajnim lokacijama obrane grada i njegovim stratištima nakon pada te sudjelovali u koloni sjećanja i svetoj misi za sve žrtve.


Uz Škabrnju u Dalmaciji, Vukovar je danas simbol žrtve hrvatskog naroda koji se te 1991. godine nalazio u osvitu, nažalost krvlju plaćenom, stvaranja svoje države. Slabo naoružani Hrvati, nemali broj lokalnih Srba i ostali vukovarski građani svih nacionalnosti, jedan broj dragovoljaca iz BiH, Hrvatske i svijeta pružao je junački otpor brutalnoj i višestruko brojnijoj vojnoj sili.
Borba za Vukovar može se usporediti s opsadom i padom Sigeta iz 1566 godine. na čelu s Nikolom Šubićem Zrinskim, zbog hrabrosti hrvatskih vojnika koje su pokazali u oba ova boja. Unatoč tome što je bilo izvjesno da će mnogobrojni, opremljeniji, krvoločni osvajači u konačnici poraziti svoju žrtvu, Hrvati se ni u jednom od ova dva slučaju nisu htjeli predati već su pružali otpor do zadnjega, a iz ovakvih žrtvi uvijek izraste novi plod ljubavi i domoljublja, ali i snažnih poruka o čestitosti, hrabrosti te nepokoravanju bilo kakvoj sili.


Ovakvi heroji nikada ne smiju biti zaboravljeni jer narod koji ne zna svoju povijest, neće imati ni budućnost. Stoga svi Hrvati, a osobito naša mladost moraju obići lokalitete vukovarskog vodotornja, bolnice, Ovčare, Trpinjske ceste, vukovarskog groblja….kako bi spoznali i osjetili patnje obrane i stvaranja voljene Hrvatske. Uz Vukovar, tu su još i Škabrnja, Kninska tvrđava, Dubrovnik, Srednja Bosna i sva ostala stratišta u BiH i Republici Hrvatskoj pa sve do Bleiburga.


Odgajajmo naše mlade da poznaju svoju povijest, vole svoj narod i budu ponosni na njega!

OGLASI

Loading