Select Page

Večernjakov pečat: Vatreni iz BiH proglašeni osobama godine

Večernjakov pečat: Vatreni iz BiH proglašeni osobama godine

U Mostaru je u srijedu svečano otvoreno 18. izdanje Večernjakovog pečata, najvećeg društvenog događaja u BiH, kojim se odaju priznanja najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini.
Program je počeo 20 sati kada su ulicama Mostara prodefilirale Večernjakove mažoretkinje, koje čine djevojke iz Mostara, Širokog Brijega, Kiseljaka, Tomislavgrada i Gruda, te HKUD “Sveti Ante” iz Mostara, a pratio ih je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Pečat je prigodnim riječima otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ističući kako su dobrota, plemenitost i humanost temelj svakog uspjeha te kako je BiH izvor ljudi na koje se s pravom ponosimo.

Kao hrvatska predsjednica činit ću sve što je u mojoj moći da bude bolje mojem narodu, ali tražit ću bolje za sve, bolje u kojem nitko neće biti siromašniji da bi drugi bio bogatiji. Sve što želim Hrvatskoj želim i Bosni i Hercegovini, rekla je hrvatska predsjednica dodajući kako se današnji datum pamti kao datum važan za BiH, Hrvatsku i Sloveniju.

To je dan kad smo zajedno zakoračili u članstvo Ujedinjenih naroda što je posebno obilježilo živote naših naroda i država. Povijest je BiH učinila zemljom raznolikosti. Njezina tri naroda žive i čuvaju svoju kulturu, svaki na svoj način pridonoseći njezinim kvalitetama i posebnostima. Ponekad te razlike nije lako živjeti, ali iskustvo nas uči da je to jedini put napretka i mira. To je glavna poruka Večernjakova pečata – poruka da su dobrota, plemenitost i humanost temelj svakog pravog uspjeha i napretka, kazala je Grabar-Kitarović.

Godinama je Večernjakov pečat društveni događaj broj jedan, a dan održavanja manifestacije onaj je kad se vidi kako je Bosna i Hercegovina, uz više razumijevanja jednih za druge, moguća kao normalna država svih triju naroda i njezinih građana.

Jednim od najdužih crvenih tepiha u Europi prošli su i Zdravko Čolić, neprikosnoveni kralj dijaspore Mate Bulić, glazbena diva iz BiH Ilma Karahmet, apsolutna pobjednica na prošlogodišnjem Porinu Mia Dimšić i brojni drugi.

Dobitnici nagrada
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji “Humanost”. Nagradu je osvojio Senaid Išerić.

Liječnik Nikica Gabrić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji Pothvat godine, a dobila ju je Adisa Tufo.

Ponos BiH u kategoriji Uspjeh godine dobili su Dane Vasić i Daut Tihić.

U kategoriji za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobile su sestra Blanka Jeličić i Šejla Mujić-Kevrić.

U kategoriji Javna uprava Večernjakov pečat osvojila je Irena Hadžiabdić.

U kategoriji Znanost Večernjakov pečat osvojili su Zoran Tomić, Rifat Škrijelj i Radoslav Gajanin.

U kategoriji Lokalni lider Večernjakov pečat dobili su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Večernjakov pečat posthumno je dodijeljen glumcu Ivi Gregureviću.

U kategoriji Gospodarstvenik godine Večernjakov pečat dobila je Mladenka Grgić, direktorica Euroherc osiguranja.

U kategoriji Lobist za BiH Večernjakov pečat dobio je Peter Duffy, šef misije USAID-a u BiH, u kategoriji Naše gore list Večernjakov pečat dobio je poduzetnik Ivica Nuić, a u kategoriji za sportaša godine Večernjakov pečat dobio je košarkaš Mirza Teletović.

Večernjakov pečat za posebne sportske uspjehe dobio je Duško Bajević.

Mi u Večernjaku kao što vidite jedna smo velika obitelj koja je već 60 godina s vama, kad plačete i kada se smijete. Bili smo s vama kad smo pobjeđivali, ali kad je bilo i poraza. Bili smo s vama i kad se nismo najbolje razumjeli, ali smo se uvažavali. Mogu samo obećati da će Večernji list i sljedeći 60 godina biti s vama, kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Dobitnik Večernjakovog pečata za doprinos kulturi i umjetnosti je Zdravko Čolić.

Mate Bulić proglasio je osobe godine. Tu titulu dobili su Vatreni iz Bosne i Hercegovine i izbornik Zlatko Dalić.

Ovo je poseban trenutak za mene, za sve nas koji nas čini sretnim i posebnim, ali opet nas obvezuje da svoj narod učinimo još ponosnijim i još sretnijim. Zahvaljujem se svima koji ste bili velika podrška na Svjetskom prvenstvu, zahvaljujem se na ovom pečatu koji je naše srebro učinio još vrednijim, koji je naše srebro pozlatio, rekao je Dalić.

Jabuka.tv

OGLASI

Loading