Select Page

U BiH se za europske izbore registriralo više od 84 tisuće birača, očekuje se veliki odziv

U BiH se za europske izbore registriralo više od 84 tisuće birača, očekuje se veliki odziv

Ove godine za izbore za Europski parlament koji se održavaju u nedjelju na području BiH zabilježen je nekoliko desetaka puta veći broj aktivno registriranih birača, a podaci iz popisa birača koji su nedavno zaključeni pokazuju kako je na prostorima koja pokrivaju konzularna predstavništva Republike Hrvatske u BiH aktivno registrirano 84.412 birača, piše Večernji list BiH.

Ovako velik broj, koji je nekoliko desetaka puta veći u odnosu na broj aktivno registriranih birača na europskim izborima iz 2014. godine, može se objasniti činjenicom kako su zakonskim rješenjem svi oni hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH, a koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, po automatizmu aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice. Prema dostupnim podacima, u Mostaru je tako zabilježeno 43.726 aktivno registriranih birača, u Vitezu 8955, u Livnu 8391, u Tuzli 10.547, u Sarajevu 6458 te Banjoj Luci 6305 birača.

Važnost izbora

Ipak, u ovim brojkama svakako se nalazi i jedan broj državljana RH koji su se aktivno registrirali sukladno pozivu Veleposlanstva RH u BiH koje je kroz medije informiralo državljane RH o načinu podnošenja zahtjeva za upis, dopunu ili ispravak registra birača (završetak prethodne/aktivne registracije). Na ovim izborima za Europski parlament svakako se može očekivati i mnogo bolja izlaznost Hrvata iz BiH, i to jednim dijelom zahvaljujući činjenici da su isti sada bolje informirani o važnosti ostvarenja biračkog prava na ovim izborima koji mogu, u vremenu koje dolazi i u kojem će se tražiti aktivno lobiranje za nužne promjene Izbornog zakona, imati izuzetno veliku važnost za dugoročni politički položaj hrvatskog naroda u BiH. Naime, upravo je zastupanje u institucijama Europske unije od krucijalne važnosti za promjenu svijesti i upoznavanje europskih čelnika o potrebi donošenja pravednog izbornog zakonodavstva koje će omogućiti ostvarenje legitimnog predstavljanja koje je Hrvatima kroz različite intervencije onemogućeno. O važnosti poznavanja svih segmenata hrvatskog pitanja u BiH svjedoče i rezolucije Europskog parlamenta kroz koje su hrvatski europarlamentarci uspjeli staviti naglasak na potrebu legitimnog predstavljanja, federalizma i decentralizacije.

Broj biračkih mjesta

Veća izlaznost svakako se očekuje i zbog činjenice da ovaj put postoji veći broj diplomatsko-konzularnih predstavništava na prostoru BiH, a što će omogućiti ostvarenje biračkog prava onim državljanima RH iz BiH koji su do sada, zbog zemljopisne udaljenosti, imali problema obaviti svoju građansku dužnost. Izbori za Europski parlament tako će se održati u šest gradova, odnosno općina: Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Vitez i Livno, a za tu će namjenu biti otvoreno ukupno 41 biračko mjesto. Istodobno, za sve one koji nemaju e-osobnu iskaznicu ili se nisu aktivno registrirali, važno je naglasiti kako i oni na dan održavanja izbora mogu ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom 
koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading