Select Page

VEČERNJI LIST DOZNAJE: Bandića terete za utaju 10 milijuna poreza u predsjedničkoj kampanji?

VEČERNJI LIST DOZNAJE: Bandića terete za utaju 10 milijuna poreza u predsjedničkoj kampanji?

Nakon više od godinu dana istraživanja, policija je jučer uhitila zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša te predsjednika uprave CIOS-a Petra Pripuza. Uz njih trojicu, tvrde neslužbeni izvori, uhićeno je ukupno između 15 i 19 osoba povezanih s njima. U šturom policijskom priopćenju navodi se kako su uhićeni zbog niza koruptivnih djela zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem.

Spremali se na bijeg?

Uhićenja su počela u nedjelju ujutro, a navodno ih je isprovocirao podatak da su se neki od sumnjivaca spremali na bijeg. Pronio se glas da je to bio Slobodan Ljubičić Kikaš, ali su njegovi prijatelji to demantirali i tvrdili da je išao u Sloveniju.

Istraga se račvala u tri kraka koji su objedinjeni u jednu: trgovanje utjecajem koje se odnosi na sumnjiva zapošljavanja, zlouporabe na zbrinjavanju smeća u Zagrebu u korist CIOS-a i malverzacije zemljištem te neplaćeni porez za kampanju za predsjedničke izbore 2009. godine, čime je državni proračun oštećen za više od 10 milijuna kuna. Podsjetimo, Večernji list otkrio je da je u Metkoviću stotinjak donatora za Bandićevu kampanju izdvojilo po 60.000 kuna.

Bandićev odvjetnik, Krešimir Krsnik samo nam je potvrdio da je Bandić uhićen, no kaže da ni on sam još ne zna zbog čega. Tijekom večeri Bandića je policija odvela u njegov stan gdje su vjerojatno tražili dokaze. Više informacija nije se moglo čuti ni od Pripuzova odvjetnika Mate Matića te Ljubičićeva branitelja Veljka Miljevića.

Nagađa se kako bi se mutni poslovi sa smećem mogli odnositi na slučaj od kraja prošle godine kada je Ministarstvo zaštite okoliša naložilo Gradu Zagrebu da krupni otpad ukloni s ulica do 6. prosinca, a Zagrebački holding je bio uhvaćen u prekršaju kako ga ilegalno odlaže na Jakuševcu. To je bio povod da se s tvrtkom Cezar u vlasništvu Petra Pripuza sklopi posao čišćenja zagrebačkih ulica vrijedan 7,5 milijuna kuna. Nakon toga ugovora Čistoći je ostalo samo skupljanje miješanog komunalnog otpada.

Koji slučajevi malverzacije sa zemljištem su povod uhićenju također je teško dokučiti, no od ranije je poznato da je USKOK istraživao ilegalne izmjene Gradskog urbanističkog plana Zagreba.

O tome je svojedobno ispitivana bivša tajnica Gradske skupštine Greta Augustinović-Pavičić. Taj se slučaj počeo preispitivati prije nekoliko godina kada je došla nova tajnica i odbila potpisivati izmjene GUP-a jer se nije radilo o ispravcima, nego o bitnim promjenama kojima se išlo na ruku privatnim investitorima. U pojedinim slučajevima se izgradivost površina povećavala za gotovo dvostruko, pomicala su se parkirališta, nestajale ceste. Navodno je bilo čak 215 takvih izmjena.

Pretres ureda i stanova

Da je Bandić pod istragom, zapravo se saznalo u srpnju ove godine kada je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost provjeravao postupanje policije u povodu predstavke bivšeg ministra financija Slavka Linića. Tada su predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) i njegov stranački kolega Tomislav Čuljak iskoristili situaciju i uz provjeru uhodi li se Linića, provjerili i jesu li njihovi telefoni pod nadzorom, kao i telefoni Milana Bandića i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

Istražitelji PNUSKOK-a sinoć su pretresali kuće Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza na Pantovčaku. Istodobno, oko 19.30 sati, bili su i u Bandićevu stanu u Bužanovoj. Akciju su nastavili i nekoliko minuta prije 21 sata kada su policajci upali u zgradu Gradske uprave.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, svi su aktivno sudjelovali u istražnim radnjama.

vecernji.ba

OGLASI

Loading