Select Page

Velika Britanija i EU konačno postigli trgovinski sporazum o Brexitu

Velika Britanija i EU konačno postigli trgovinski sporazum o Brexitu

EUROPSKA unija i Velika Britanija postigle su u četvrtak sporazum o trgovinskim odnosima nakon Brexita, sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Von der Leyen: Napokon smo postigli sporazum

Von der Leyen je nakon postignutog sporazuma izjavila: “Napokon smo postigli sporazum. Bio je to dug i naporan put.”

Dodala je da je sporazum “fer” i “balansiran” te da je bilo “pravedno i odgovorno” za obje strane da krenu u njegov dogovor.

Von der Leyen kaže da će pravila tržišnog natjecanja “biti poštena i takva će ostati”, obećavajući da će se pravila i standardi EU “poštivati”. Dodaje da su dogovoreni “učinkoviti alati za reakciju ako se pravila tržišnog natjecanje budu iskrivljavala”. 

“Velika Britanija i Europska unija će nastaviti suradnju na svim područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene, energija, sigurnost i transport”, dodala je. 

Von der Leyen je također potvrdila da je dogovoreno pet i pol godina “pune predvidljivosti za ribarske zajednice”.

Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom”

“Imamo sporazum”, izjavio je izvor iz Downing Streeta. “Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom”.

“Sporazum je fantastična vijest za obitelji i poslovne ljude u svim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU.”

“Ostvarili smo odličnu stvar za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u iznimno izazovnim uvjetima, štitimo integritet našeg unutarnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu”, rekao je izvor.

Barnier: Sat više ne otkucava

Glavni europski pregovarač u ovom sporazumu Michael Barnier poručio je da “sat više ne otkucava”.

Zahvalio je svim političarima, građanima, pa čak i novinarima koji su odigrali ulogu u ovim pregovorima. 

“Danas je dan olakšanja, ali ispunjen i nekom tugom dok uspoređujemo ono što je bilo prije s onim što nam predstoji.”

Barnier je potvrdio da sporazum sada moraju ratificirati britanski i europski parlament te svih 27 država članica Europske unije.

OGLASI

Loading