Select Page

Njemačka: Od srijede potpuno zatvaranje, trajati će čak i iza 10. siječnja

Njemačka: Od srijede potpuno zatvaranje, trajati će čak i iza 10. siječnja

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel kazao je u ponedjeljak da potpuno zatvaranje u koje zemlja ulazi u srijedu vjerojatno neće završiti 10. siječnja, na datum koji je ranije navođen kao kraj trajanja tih mjera protiv zaraze koronavirusom.

“Smatram da će opsežna relaksacija mjera biti vrlo, vrlo malo vjerojatna”, kazao je Helge Braun  za RTL televiziju.

Braun je ponovio da će škole i vrtići biti prvi koji će biti otvoreni nakon zatvaranja, koje će stupiti na snagu u srijedu i trajati najmanje do 10. siječnja, prema dogovoru koji je u nedjelju kancelarka Merkel postigla s pokrajinskim premijerima.

Njemačka će zatvoriti sve osim osnovnih trgovina s prehrambenim namirnicama i zatvoriti će većinu škola i vrtića, dok će mali dio ostati otvoren. Djelomično zatvaranje koje je trenutno na snazi u Njemačkoj  obuhvatilo je zatvaranje restorana, kafića i sadržaja za razonodu od početka studenoga, dok su trgovine i škole ostale otvorene, što se smatra nedovoljnim za obuzdavanje pandemije.

“Obrazovanje je prioritet, i ostat će tako”, kazao je Braun navodeći da će za djecu djelatnika koji rade u hitnim i potrebnim službama biti ponuđena dnevna skrb tijekom razdoblja zatvaranja.

Broj novih infekcija u Njemačkoj ostao je i dalje vrlo visok, a Institut Robert Koch u ponedjeljak je objavio da zemlja ima 16.362 nova slučaja zaraze koronavirusom, oko 4.000 više nego prije tjedan dana.

vecernji.ba

OGLASI

Loading