Select Page

VELIKI GOSPODARSKI UZLET POSUŠJA: Šest tvrtki broji više od 100 zaposlenih

VELIKI GOSPODARSKI UZLET POSUŠJA: Šest tvrtki broji više od 100 zaposlenih

Iako službeni podaci za proteklu godinu, kada je riječ o ostvarenim prihodima, neto dobiti i broju uposlenih, nisu još objavljeni, podaci s terena govore kako možemo, unatoč nepovoljnom pandemijskom razdoblju očekivati daljnji rast loklanog gospodarstva.

Naime, i u jeku pandemijske krize 2020. godine, posuški gospodarstvenici (d.o.o.) ostvarili pozitivan trend u odnosu na godinu prije s ukupno 1.056,008.008 KM prihoda. Bez obzira na pandemiju, bilježi se porast novih obrta. 2020. bilo ih je 320, a kako neslužbeno doznajemo u 2021. odjavljeno je 19, dok je pokrenuto novih njih 35. Na posljednje navedenu brojku zasigurno je imala ulogu i poticajna mjera Općine Posušje koja je  osigurala sredstva za sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (startupa).

U Posušju djeluje 6 tvrtki koje broje preko 100 zaposlenih. A Vokel je jedna od njih, a samo u posljednje tri godine broj zaposlenih im je veći za 39.

Daniel Knezović, direktor marketinga Vokela, kaže kako društvo Vokel više od trideset godina djeluje na tržištu BiH i izvan njega. Strpljivim radom i upornošću, noseći se sa svim nepoznanicama i poteškoćama na tržištu razvio se u prepoznatljivi brend i postao sinonim  kvalitete i pouzdanosti .Svoje poslovne uspjehe Vokel d.o.o. ostvaruje u 15 poslovnica diljem BiH, u Republici Hrvatskoj te poslovnici u Crnoj Gori. U proteklom razdoblju dodatno je osnažio svoju mrežu s tri objekta, u Livnu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, čime su se otvorili uvjeti za zapošljavanje 20 novih radnika. U plani je izgradnja modernog izložbeno- prodajnog centra u Derventi, gradnja objekta u Tuzli te pored postojećeg u Mostaru izgradnja i novog izložbeno-prodajnog salona u Mostaru koji će biti izgrađen prema najvišim standardima iz branše kojom se Vokel bavi. Svakako valja napomenuti da Vokel d.o.o. s ciljem proširenja logističko-distributivnog centra u Vinjanima kod Posušja nakon što završi sa prikupljanjem potrebitih dozvola ide u proširenje skladišnih kapaciteta. To će značiti i otvaranje novih radnih mjesta. Usporedbe radi, ova tvrtka u 2018. imala je oko 270 radnika dok ih danas ima 309, čime je u vrhu po broju zapošljavanja kada govorimo o tvrtkama sa sjedištem u Posušju.

Jedna od tvrtki koja u posljednje tri godine bilježi rast zaposlenih je i MIVIKO d.o.o. Posušje. Goran Bralić, direktor ove tvrtke osnovane 2008. godine, kaže kako ova tvrtka svoje proizvode izrađene u suvremenoj, tehnološki najmodernijoj tvornici za proizvodnju nisko-naponskih električnih vodova i kabela (do 1 kV) i savitljivih rebrastih zaštitnih crijeva u okruženju plasira svoje proizvode na domaće tržište (cca 13%), tržište regije (cca 12%) i EU tržište, na kojem se ostvaruje cca 75%  poslovnih prihoda i gdje se veličinom izdvajaju Njemačka, Austrija, Češka i Francuska. S instaliranih 17 proizvodnih linija i jednom linijom za recikliranje tehnološkog otpada tvrtka je je u 2021. godini ostvarila proizvodnju od više od 16.000 tona gotovih proizvoda. Za ilustraciju rasta naturalne proizvodnje, ta količina je u odnosu na proizvodnju ostvarenu u 2018. godini (11.760 t) porasla za 36%. Rast proizvodnje uvjetovao je i dodatne potrebe za radnicima te je tvrtka u razdoblju od 2018. – 2021. godine povećala broj zaposlenih sa 115 na 125.

Direktor Bralić, govoreći o daljnjim planovima poslovanja, je rekao kako održivo, postupno povećanje kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana, strateške su odrednice u razvoju  tvrtke, na temelju kojih je MIVIKO kontinuirano investirao u infrastrukturu i tehnološku osnovu – nove proizvodne linije. U posljednjih 5 godina instalirano je 6 novih proizvodnih linija (uključujući i liniju za recikliranje otpada), a površina proizvodnih hala i zatvorenih skladišta je više nego udvostručena.

U 2022. tvrtka planira zapošljavanje još 5 radnika, a značajniji rast broja zaposlenih i kapaciteta/asortimana očekuje se dovršenjem drugog investicijskog ciklusa u razdoblju 2023 – 2025. čime će se stvoriti i pretpostavke za iskorak prema novim tržištima.

Prema podacima Bisnode-a za 2020., koje evidentira poslovne informacije, u posuškim tvrtkama (doo) ukupno je zaposlena 3401 osoba. Pored Vokela i Mivika, najviše ih je zaposleno u tvrtki Formula, 532, slijedi  Planet s 418, Weltplast 116, Lager 100 i Mesna industrija Rakitno 97. Iz područjaproizvodnje po broju zaposlenih ističu se Meggle sa 74, Femis 44 i Lončarplast 41, građevine KTM Brina sa 76 i Kror s 33, dok iz područja trgovine poduzeće Penava zapošljava 80, a Oli 60 djelatnika.

Kada je riječ o nezaposlenima, neslužbeno u 2021. se osjetio blagi rast, no s obzirom kako su najveće lokalne tvrtke, ujedno i najveći poslodavci najavili trend širenja djelatnosti i daljnjih upošljavanja, za očekivati je kako će se to pozitivno odraziti na umanjenje nezaposlenosti.

Većernji list BIH

OGLASI

Loading