Select Page

Parlament FBiH oborio hitni postupak proračuna, vraćen u formu nacrta

Parlament FBiH oborio hitni postupak proračuna, vraćen u formu nacrta

Parlamentarci su odlučili da se proračun Federacije Bosne i Hercegovine za ovu godinu razmatra u formi nacrta, a ne u formi prijedloga.

Dnevnim redom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD PFBiH) bilo je predviđeno da se proračun po hitnom postupku razmatra kao prijedlog. Međutim, pojedini zastupnici su smatrali da to nije moguće jer zakonodavna vlast nije razmatrala njegov nacrt.

Pravilo je da zastupnici prvo razmatraju nacrt, potom slijedi javna rasprava, a tek onda vlada utvrđuje prijedlog proračuna koji se ponovno upućuje u parlamentarnu proceduru.

Zastupnik oporbenog SDP-a Irfan Čengić je bio među onima kojima je bilo neprihvatljivo da se danas proračun razmatra kao prijedlog ako nije ispoštovana prethodna procedura, tj. ako nije primijenjen zakon.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Adnan Efendić je ranije danas, uoči sjednice Parlamenta, izjavio za Klix.ba da očekuje da će proračun biti usvojen, uprkos i nesuglasicama u vladajućoj koaliciji koju čine SDA, HDZ i SBB.

Proračun bi trebao iznositi 5,5 milijardi KM, što je više za 53,8 milijuna KM ili za jedan posto

OGLASI

Loading