Select Page

VELIKI INTERVJU KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ ZA JUTARNJI UOČI OBLJETNICE OLUJE: Uzvratila je Milanoviću na optužbe i otkrila što je Šušak mislio o Škori

VELIKI INTERVJU KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ ZA JUTARNJI UOČI OBLJETNICE OLUJE: Uzvratila je Milanoviću na optužbe i otkrila što je Šušak mislio o Škori

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u velikom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji uoči obljetnice Oluje osvrnula se na optužbe Zorana Milanovića, otkrila je što je Šušak mislio o Škori, obrazložila zašto smatra da stanje u resoru zdravstva nije dobro, govori i o ponekim svojim pogreškama u izboru savjetnika, a obrazlaže i svoje stavove o vjeri.

Cijeli intervju možete pročitati u sutrašnjem Nedjeljnom Jutarnjem, a mi vam ispod donosimo nekoliko izvadaka.

Hoćete li nakon proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti objaviti kandidaturu? Premijer Plenković ponovio je kako imate potporu HDZ-a pa nije jasno zbog čega još čekate s objavom.

– Obnašam dužnost na koju sam izabrana i ne pada mi na pamet ulaziti u kampanju i potrošiti mjesece mandata u raspravama s kandidatima o realnim ili nerealnim programima. Hrvatski narod me izabrao i daje mi plaću da ga predstavljam na najbolji mogući način, a ne da gubim vrijeme na vlastito pozicioniranje. No, prije izbora bit će dovoljno vremena za suprotstavljanje ideja, iskustava i vizija za Hrvatsku.

Bivši premijer Milanović, nakon što je javnost upoznata s pričom u Jerusalem Postu, savjetovao vam je, citiram, ‘neka pazi gdje ide i s kim razgovara’ te kako morate ‘opreznije paziti što priča i s kim priča jer ovo nije braniteljski šator, ovo su državnički poslovi’.

– Doskočice iz jednog zagrebačkog ‘restača’ neće promijeniti činjenicu da sam na međunarodnoj sceni najozbiljnije shvaćena političarka iz Hrvatske, da su neki pokušali, ali su imali kompleks manje vrijednosti ili su u Hrvatskoj svašta izgovarali, a vani su bili manji od makova zrna. Neću prihvatiti da je Hrvatska mala država, neću prihvatiti da je Hrvatskoj mjesto u posljednjem redu ili da joj se mjesto određuje protokolom, nego ću, jer sam državnica, zajedno s ostalima određivati protokol. Fake news, hibridne borbe i kampanju neću komentirati, moram se posvetiti poslu, kao što sam rekla. Mene hrvatski državljani plaćaju da obnašam svoju dužnost najbolje što mogu i da ne gubim vrijeme na besplodnu kampanju, koju si Hrvatska ne može priuštiti.

Sjećate li se predsjedničkog kandidata Miroslava Škore iz vremena kada ste oboje bili u diplomaciji?

– Da, sjećam se da je došao iz SAD-a i da su Gojko Šušak i hrvatska zajednica u Pittsburghu bili protiv njegova ulaska u diplomaciju. Jako dobro pamtim to predvečerje kad je u ured ušao zamjenik ministra koji nam je rekao da će ga za utjehu poslati u Pečuh kao generalnog konzula. Bez dana iskustva u diplomaciji.

Cijeli intervju s predsjednicom Grabar-Kitarović pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading