Select Page

Veliki prosvjedi u Srbiji protiv Vučićevih novih mjera, dio građana provalio u parlament

Veliki prosvjedi u Srbiji protiv Vučićevih novih mjera, dio građana provalio u parlament
Stotine građana Srbije okupilo se kod zgrade srpskog parlamena nakon najave predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića da se vraćaju drastične mjere koje uključuju vraćanje višednevnog policijskog sata i zabrane okupljanja više od pet ljudi, i u zatvorenom i na otvorenom.

Građani su zaustavili promet pored platoa ispred Narodne skupštine Srbije.

Ljudi uzvikuju “Vučiću lopove”, “Vučiću pederu”, “Ostavke”, “Izdaja”, zvižde, a neki lupaju u lonce. Na prosvjedu pojavila se policija, a građani naizmjenično propuštaju vozila. Pojedinci viču i “Kosovo je srce Srbije”, “Nećemo migrante”.

Prema ulazu zgrade Narodne skupštine Srbije u Beogradu poletjelo su kamenje, baklje i boce, a policija prosvjednicima uzvraća pendrecima i suzavcima. Prosvjedi su uslijedili nakon najave predsjednika Vučića da se uvode nove restriktivne mjere zbog koronavirusa.

Na ulicama su zapaljeni i kontejneri, a prosvjedi su se raširile po ulicama oko zgrade Skupštine, a neki su krenuli i ka zgradi RTS-a.

Oko 23:20 dogodio najsilovitiji pokušaj upada u zgradu Skupštine. Tada su policajci gađani kamenicama i drugim predmetima, a stigao je odgovor pendrecima i suzavcima. Ranije je tijekom noći bilo nekoliko pokušaja koji su osujećeni.

Nakon toga veliki broj prosvjednika se razbježao oko zgrade s obzirom da je policija ispaljivala suzavce na sve grupe koje su pokušavale izvršiti napad.

Na ulicama se vide prosvjednici krvavih glava, a policija pokušava i uhititi one koji su bili u prvim redovima prosvjeda. Prosvjedi su se proširili po okolnim ulicama i parkovima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istaknula je da će država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji.

Odjekuje parole protiv predsjednika Vučića i aktualne vlasti Srbije.

Tisuće prosvjednika nalazi se ispred zgrade i potiskuju pripadnike policije. Očekuje se da na ulice stignu jače policijske snage.

jabuka.tv

OGLASI

Loading