Select Page

KAOS NA ULICAMA SAD-A: Prosvjedi izmakli kontroli, zbog ubojstva crnaca snajperisti ubili 5 policajaca u Dallasu

KAOS NA ULICAMA SAD-A: Prosvjedi izmakli kontroli, zbog ubojstva crnaca snajperisti ubili 5 policajaca u Dallasu

Petero policajaca ubijeno je u Dallasu tijekom prosvjeda protiv policijskog terora zbog policijskog ubojstva dvojice Afroamerikanaca u posljednja dva dana, javljaju mediji. Među napadačima su je bilo i najmanje dvoje snajperista. Ozlijeđeno je šestero policajaca i jedan civil.

Dvoje osumnjičenika privedeno je nakon što je jedan od njih bacio kamuflažnu torbu u Mercedes i otišao. Policija je slijedila vozilo i privela ih. Privedena je i jedna žena u blizini parking-garaže. Četvrti osumnjičenik nalazi se u parking-garaži, gdje policija s njim pregovara, rekao je da su po centru grada postavljene bombe.

U nastavku pratite tijek događaja:

9.12 – Jedan od ubijenih policajaca identificiran je kao Brent Thompson (43), prenosi Fox.

9.05 – Jedan od prosvjednika opisao je kako je sve počelo.

– Pokušavao sam dobiti dobru snimku prosvjeda. Tada sam čuo pucnjeve i metke kako pogađaju zgrade i automobile – objasnio je svjedok Michael Bautista i bojasnio kako se na početku čulo puno pucnjeva. Više čitajte ovdje.

9.00 – Umro je peti policajac, objavila je policija.

8.54 – Policija je pustila osumnjičenika koji se sam prijavio nakon što je policija objavila njegovu fotografiju na Twitteru. Mark Hughes, brat organizatora prosvjeda Coryja Hughesa, na prosvjedu je otvoreno nosio pušku. Cory Hughes je rekao da je razgovarao s policijom nedugo nakon objave fotke te da se njegov brat prijavio.

8.53 – Parking-garaža u kojoj je u tijeku obračun policije i jednog od osumnjičenika nalazi se pokraj koledža El Centro. Kampus je preventivno zatvoren uoči prosvjeda te je i dalje ostao zatvoren.

8.43 – Šef policije David Brown rekao je da se činilo da su napadači radili zajedno. Nije htio navesti motiv, rekao je da su zasad svi motivi na stolu.

8.36 – Korisnici Twittera javljaju da su čuli eksplozije iz parking-garaže, u kojoj se nalazi jedan od osumnjičenika.

8.32 – Ostvarila se naša najgora noćna mora – rekao je Mike Rawlings, gradonačelnik grada Dallasa.

– Ovo su teški trenuci za Dallas – dodao je.

Na televizijskim snimkama vide se jake sigurnosne snage i policajci koji traže zaklon iza parkiranih automobila.

8.25 – Šef gradske policije David Brown rekao je da nije jasno koliko je osumnjičenika umiješano, ali da je troje ljudi privedeno. Dvojica napadača bili su snajperisti, a obojica su u pritvoru. Jedan se sam predao, dok je drugog uhvatila policija, javlja BBC.

Rekao je i da policija 45 minuta pregovara i izmjenjuje vatru s osumnjičenikom u parking-garaži u centru grada.

– Osumnjičenik je rekao našim pregovaračima da kraj dolazi – rekao je Brown. Osumnjičenik im je također rekao da će još policajaca stradati te da su po centru grada postavljene bombe.

Pogođeno je 11 policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao ozljedama, a još je jedan u vrlo teškom stanju.

Policija je objavila i fotografiju jednog osumnjičenika moleći građane da im ga pomognu naći:

Pucnjava je izbila dok su prosvjednici marširali gradom.

Pucnjava u Dallasu dogodila se tijekom uglavnom mirnog prosvjeda protiv policijske brutalnosti prema crnačkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubojstva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s “pojavama rasnih predrasuda” u policijskim redovima.
“Tu nije riječ o izoliranim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sustava”, ocijenio je Obama.

Ubojstvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do prosvjeda i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s crnačkom zajednicom.

OGLASI

Loading