Select Page

VELIMIR BEGIĆ: Ponovljeni primitivizam je performans, ponovljena prijevara demokracija

VELIMIR BEGIĆ: Ponovljeni primitivizam je performans, ponovljena prijevara demokracija

Zadnjeg dana našeg srednjoškolskog obrazovanja, mi maturanti ispred škole, smo namontirali ražanj i na njemu pekli janje, misleći valjda, kao i svi maturanti od postanka svijeta do danas, kako smo dovoljno odrasli i kako je našim mukama napokon došao kraj.

Primitivizam, urbicid, prekršaj, cirkus, rekao bi Elmedin Konaković, sarajevski županijski premijer da nas je tada vidio, a slično su rekli oni koji su nas tada i vidjeli. Naravno, s pravom. Na sreću, u Posušju je i tada postojala policija, ali i intelektualci, naši profesori.

Upozorili su nas, objasnili da skupimo to nesretno janje zajedno s ostalim rekvizitima i da se maknemo iz grada. A to je bilo jako, jako davno. U prošlom tisućljeću. I više se nije ponovilo. Nikad!

Bili smo na to već i zaboravili dok se nedavno janje na isti način nije peklo u središtu glavnog grada BiH, urbanoj metropoli, kulturnom i multietničkom centru Europe i svijeta… i kako sve još sebi ne tepaju. Dogodilo se to u gradu koji je organizirao Olimpijske igre prije više od tri desetljeća, a pitanje je ima li danas uopće policije i nekoga u tom gradu da im objasni kako to treba pokupiti iz središta grada?

Primitivizam, urbicid, prekršaj, cirkus, upravo tim riječima je sarajevski premijer Konaković opisao tu prvomajsku veselicu, koja ga je zatekla u gradu kada se s Ilidže vratio nakon cjelodnevnog obiteljskog roštiljanja.

I s Konakovićem bi se u tome trebalo složiti, ali prvomajsku veselicu u glavnom gradu BiH stali su braniti dežurni komentatori i nezavisni analitičari, objašnjavajući kako se to ispred neke sarajevske birtije održava već godinama. I to je obrana!? Ako se nešto održava godinama, ma koliko primitivno bilo, prema mišljenju sarajevskih ‘intelektualaca’ onda je to umjetnički performans. Zanimljivo!?

Poznata vam je sigurno ona da više puta ponovljena laž postaje istina, tako i više puta ponovljeni primitivizam, prema mišljenju sarajevske čaršije, postaje umjetnost, a više puta ponovljena krađa i prijevara na izborima postaje demokracija.

I upravo to u posljendje vrijeme pripremaju u Sarajevu. Sjetimo se samo izbora Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH 2006. godine.

Primitivizam, etnocid, prekršaj, cirkus, da parafraziram Konakovića, ali četiri godine kasnije 2010. bilo je sasvim normalno da Željko Komšić postane hrvatski član Predsjedništva BiH. Već je to bio performans, ovaj put politički, kojega su svi u BiH prihvatili, očekivali i znali da će se dogoditi. I žele ga izvesti još jednom. U Sarajevu za taj performans već pripremaju teren, a trebao bi se odigrati prve nedjelje listopada sljedeće godine, ako izbora uopće bude jer Ustavni sud zahtjeva promjenu Izbornog zakona, ali i Ustav je već toliko puta prekršen na štetu hrvatskog naroda da se više ne radi ni o primitivizmu, ni o etnocidu, ni o prekršaju, ni o cirkusi, ni o… Riječ je tu o, pogađate, performansu.

Predloženim zakonom predviđa se izmjena načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, te izmjena koja se odnosi na izbor u klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovim pedloženim izmjenama Izbornog zakona želi se u cjelosti ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH od 1. prosinca prošle godine.

A taj prijedlog samo osigurava malobrojnijim Hrvatima i Srbima da im Bošnjaci ne nameću predstavnike u Dom naroda FBiH, a Hrvatima i da im Bošnjaci ne biraju člana Predsjedništva BiH. Opet. I ako se izmjene zakona ne usvoje bit će to opet primitivizam, etnocid, prekršaj, cirkus… ili performans, rekla bi sarajevska čaršija, pa hrvatski politički predstavnici moraju imati spreman odgovor i na to, a napuštanje institucija više nije riješenje. Već su ih napuštali, pa bi i to bio svojevrsni performans.

prvi.tv

OGLASI

Loading