Select Page

Vidović Krišto je ispred Sabora organizirala presicu. Dovela je poznate antivaksere da pričaju o koroni

Vidović Krišto je ispred Sabora organizirala presicu. Dovela je poznate antivaksere da pričaju o koroni

Nezavisna zastupnica u Klubu Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto ispred Hrvatskog sabora organizirala je konferenciju imena (Ne)sloboda medija u vrijeme širenja koronavirusa. Kao goste, pozvala je poznate teoretičare zavjera poput Lidiju Gajski, specijalisticu interne medicine, profesora Valerija Vrčeka, predstojnika Zavoda za organsku kemiju, te imunologa Srećka Sladoljeva.

Gospođa Vidović Krišto nije pozvala nijednog medijskog stručnjaka ili novinara. Na početku konferencije, Vidović Krišto se zapitala ako je sve što radi Stožer u skladu sa zakonima, zašto se ne otvori rasprava na dobrobit svima.

GAJSKI JE ZAPRIJETILA HTV-U

Nakon Vidović Krišto, pred mikrofone je stala Lidija Gajski, koja je zastupnici prvo zahvalila što joj je omogućila da govori u javnosti. “Znate li da test može biti pozitivan, a da niste zaraženi? Znate li da je broj umrlih jednak onom proteklih godina? Znate li da su na vrhuncu krize bolnice bile prazne. Znate li da su maske pogubne za psihoemocionalni razvoj djece? Znate li da širom svijeta znanstvenici traže ukidanje mjera?”, zapitala se Gajski.

Potom je rekla ako slučajno nismo znali što je rekla, da to znači da smo neupućeni. “Ustav jamči slobodu izražavanja i slobodu medija. Zakon o medijima navodi pravo javnosti da bude točno i pravovremeno informirana. Slobodu govora može se ograničiti samo iznimno. Sloboda govora najveće je dostignuće demokratskog društva. Koronakriza nije trivijalna tema, već fenomen koji temeljito mijenja naše živote. Na gore. Mediji moraju prestati širiti propagandu, to se posebno odnosi na HRT kojeg svi plaćamo”, rekla je Gajski.

Zatim je zatražila od HTV-a posebnu emisiju u kojoj će se moći sučeliti razni stručnjaci različitih stajališta o koroni. Ako im ne omoguće emisiju, tražit će smjenu ravnatelja.

VRČEK JE IMAO PORUKE ZA MEDIJE

Valerije Vrček rekao je, citiramo, da “situacija s pandemijom nije ozbiljna, ali je bolesna”. “Društvo je bolesno, poremećeno. Gdje je nestalo istraživačko novinarstvo. Gdje je nestalo otvoreno društvo?” zapitao se Vrček. Potom je konstatirao da mediji izruguju svetinje, a epidemiju ne. Tvrdi da mediji ukidaju sekularno društvo, te da je uvedena “institucija dogme, horor i pošast ove pandemije, to je proglašeno neupitnim”.

Tvrdi i da su uvedeni medijski alati za cenzuru, te portali za inkviziciju. “Mi živimo u stanju koje se može opisati teološkim pojmovima, živimo u iščekivanju novog normalnog, konačnog spasa od igle. Imamo svog boga koje se zove zdravlje pod svaku cijenu”, nastavio je.

Potom je rekao da su serološki testovi roba s greškom, te negativni rezultati idu do 40 posto. Pozvao je javnost da provjeri sama. “Nijedan komercijalni test nije validiran od nijedne mjerodavne institucije za testiranje asimptomatskih ljudi. Svakodnevna izvješća kojima se siluje javnost su fejk brojevi kojima se može manipulirati”, tvrdi.

SLADOJEV: “ZAŠTO ME MEDIJI IZBJEGAVAJU?”

Vrček se onda zapitao jesmo li mi pristali na sterilizaciju okoliša. “Moraju li tramvaji biti sterilni? To je besmisleno i opasno. Pustite djecu da se igraju i prljaju i skinite im maske. Očekujemo li povećan broj alergija zbog dezinficijensa? Povećan broj astme? Kemijski smo sterilizirali svakodnevni prostor”, zaključio je.

Nakon Vrčeka, pred mikrofone je stao Srećko Sladojev. “Ovdje se radi o cenzuri zdrave pameti”, započeo je Sladojev. “Dobio sam brojne nagrade. Tijekom epidemije ospica desilo se sve što sam predvidio. Mediji su me počeli izbjegavati. Odmah po proglašenju epidemije korone, najavio sam više stvari. Maske ne djeluju i to je sad potvrđeno”, rekao je Sladojev, pa se zapitao zašto ga mediji izbjegavaju.

Na koncu, Vidović Krišto je pozvala medije da poprate Festival slobode kako priliči. “Izvještavajte o tome profesionalno, istinito i na dobrobit hrvatskih građana”, rekla je.

Vidović Krišto je na kraju odbila odgovarati na novinarska pitanja jer, kako kaže, prosvjeduju protiv cenzure.

Telegram. Hr/FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

OGLASI

Loading