Select Page

Vijeće ministara BiH i Vlada RH: Započeti sve potrebne pripremne aktivnosti za rekonstrukciju ceste Posušje – Aržano

Vijeće ministara BiH i Vlada RH: Započeti sve potrebne pripremne aktivnosti za rekonstrukciju ceste Posušje – Aržano

Utorak, 20. lipnja 2023. godine, održana je treća po redu zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske pod predsjedanjem Borjane Krišto i Andreja Plenkovića. Razmatrane su 32 točke Dnevnog reda koja se odnose na suradnju i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Europskoj uniji, prekograničnu i razvojnu suradnju, izgradnju infrastrukture, kao i druge teme važne za dvije države.

Za općinu Posušje najvažnija točka odnosi se na projekt rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Aržano. Na ovu temu je prije nekoliko dana načelnik općine Posušje Ante Begić razgovarao s predsjedateljicom Krišto koja je tom prilikom izrazila maksimalnu podršku realizaciji spomenutog projekta. Također, snažnu podršku ovom projektu izrazili su iz Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke, Županijske uprave za ceste Split, Hrvatskih cesta, kao i sam ministar, mora, prometa i infrastrukture RH, Oleg Butković sa suradnicima.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zaduženi su da formiraju zajedničko radno tijelo koje će započeti sve potrebne aktivnosti i radnje za pripremu sporazuma o suradnji na rekonstrukciji ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Aržano. Ovime bi se otvorio dodatni cestovni koridor međunarodnog karaktera koji bi dodatno poboljšao povezanost općine Posušje s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, što svakako doprinosi lakšoj prometnoj komunikaciji, posebno žitelja zapadnih područja općine Posušje te kao bitan faktor utječe na lakši transport prometa i roba, što bi u konačnici donijelo benefite i za lokalno gospodarstvo.

Također, sa zasjedanja su pozvane sve razine vlasti u BiH i mjerodavne institucije da značajno ubrzaju svoje aktivnosti i time stvore preduvjete za zaključivanje sporazuma o izgradnji plinovoda „Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”. Navedeni plinovod ulazio bi u BiH na prostoru općine Posušje, a zatim bi se granao u dva pravca – prvi prema Mostaru, a drugi preko Tomislavgrada, Kupresa i Bugojna do Novog Travnika. Ovo je jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Federaciji BiH, te ima strateški značaj za gospodarske tokove BiH i Hrvatske, ali i jugoistoka Europe u cjelini.

Načelnik Begić izrazio je zahvalnost svima koji su pružili podršku, te naglašava: “Ovo su uistinu veliki infrastrukturni projekti koji mogu odrediti cjelokupni razvoj Posušja. Svako prometno povezivanje važno je za našu lokalnu zajednicu koja čini sve što je u njenoj moći da osigura rast u svim segmentima života. Završetak ove ceste donijeti će, vjerujem, i dodatni zamah našem gospodarstvu, posebno kroz turizam jer nam povezivanje s ovim dijelom Dalmacije otvara mogućnost za razvoj turizma u ruralnim područjima i gradnju novih objekata za odmor. Još jednom hvala svima koji su sudjelovali u aktualiziranju ovog strateškog projekta. Pred nama je još jako puno posla i novih ideja koje moramo realizirati zbog naših ljudi i generacija koje dolaze.”

OGLASI

Loading