Select Page

Vijeće ministara može se formirati u prosincu, do kraja siječnja možemo biti uspješni

Vijeće ministara može se formirati u prosincu, do kraja siječnja možemo biti uspješni

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako postoji mnogo razlika između Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kojem se Republika Srpska protivila i usvojenog Programa reformi BiH, u kojem je uvažen stav RS o vojnoj neutralnosti, a da je osnovna da je Programom reformi zaustavljen put BiH ka članstvu u NATO.

– ANP je predstavljao 165 stranica reformi posvećenih prvenstveno koracima za ulazak u NATO, protiv čega smo mi bili, plus sigurnosnu priču u okviru toga, kao što je reforma policije, te niz drugih stvari – rekao je Radmanović, javlja Srna.

On je napomenuo kako se protiv ANP-a nisu bunili predstavnici Republike Srpske koji su u proteklom razdoblju činili vlasti na razini BiH, nego su se tek s promjenom vlasti i stavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika počeli se buniti, ali ne da sruše ANP, nego da ga skinu s dnevnog reda Vijeća ministara.

Radmanović je naveo kako u Programu reformi BiH nema reforme policije unutar entiteta i županija, a posebno u cjelini, kao i da ovaj dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u.

– Logično je da, ako se kaže da se neće prejudicirati članstvo u NATO-u, onda se neće prejudicirati ni Akcijski plan za članstvo ((MAP). U Programu reformi se nijednom ne spominje MAP i njime se izašlo ususret stavu RS o vojnoj neutralnosti – rekao je Radmanović za RTRS.

Prema njegovim riječima, nakon godinu zastoja, stranke koje su pobijedile na izborima 2018. godine primaknule su se rješenjima i pokrenule pitanje ukupnog rada na razini BiH.

– Razlike se polako smanjuju i dolazi se do toga da se može formirati Vijeće ministara. Do toga je došlo nakon što je potpisan Program reformi BiH. Riječ je o dokumentu koji je potreban zemlji da napravi plan reformi koji sadrži vanjsku, unutarnju, sigurnosnu politiku, borbu protiv kriminala, ukupnu sigurnosnu situaciju i buduće odnose s NATO-om, ali ne članstvo – pojasnio je Radmanović.

Govoreći o kritikama koje dolaze od čelnika oporbenih stranaka u RS, Radmanović je ocijenio kako opozicija, koja nije glasovala za Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, sada ispada veliki branitelj te rezolucije.

On je dodao kako će oporba odustati od napada na vlast kada pročita Program reformi BiH koji će biti javan do kraja mjeseca, odnosno kada bude formirano Vijeće ministara.

On je podsjetio kako su bošnjački političari postavljali ANP kao uvjet za dogovor o formiranju vlasti, ali su na kraju shvatili da nitko nema koristi od toga što nema Vijeća ministara.

– Bez Vijeća ministara nema koraka naprijed ka EU i reformama. Shvatili su da ne postoji šansa da Dodik prihvati ANP, a bez njega to ne može jer je član Predsjedništva BiH. Zašto onda oni ne bi prihvatili Program reformi BiH – naveo je Radmanović, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On vjeruje da će Vijeće ministara uskoro biti formirano, jer bi 4. prosinca trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će za predsjedatelja Vijeća ministara biti potvrđen Zoran Tegeltija.

– Sve provjere ministara mogle bi biti brzo završene, a da još jedna sjednica Parlamenta BiH bude održana 18. prosinca. Do kraja siječnja možemo biti uspješni, jer ima prostora da budu realizirane stvari koje su značajne, među kojima su i različiti sporazumi – kaže Radmanović.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading