Select Page

Vijeće ministara ne može promijeniti odluku Agencije za statistiku BiH

Vijeće ministara ne može promijeniti odluku Agencije za statistiku BiH

Članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici Drugi konsolidirano izvješće o implementaciji Reformske agende, a konstatirano je da je od 32 mjere koje treba implementirati Vijeće ministara realizirano njih 18, odnosno 53 posto.
Potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, dodajući da je, kada su u pitanju entiteti, realizirano više od 30 posto mjera i aktivnosti koje su planirane ovim dokumentom.

– Dosadašnji stupanj realizacije je na razini koja govori o kredibilitetu provedbe mjera zacrtanih Reformskom agendom, a to je i jedan od uvjeta gdje je BiH pokazala punu ozbiljnost i kredibilnost, istaknuo je Zvizdićjavlja Fena.

Dogovoreno je i da se za iduću sjednicu Vijeća ministara, koja bi trebala biti upriličena krajem ove ili početkom sljedećeg tjedna napravi sveobuhvatni pregled realiziranih mjera i aktivnosti koji su vezani za sve razine vlasti u BiH.

Zvizdić se osvrnuo i na pitanje popisa stanovništva u BiH i informaciju koju je Vijeću ministara dostavila Agencija za statistiku neposredno uoči početka sjednice te je odlučeno da će ministri razmotriti taj materijal i o njemu raspraviti na narednoj sjednici.

Međutim, Zvizdić je jasno kazao da Vijeće ministara nema nikakvu naredbodavnu ovlast nad radom Agencije za statistiku niti može promijeniti odluku direktora Agencije Velimira Jukića pozivajući se na odredbe Zakona o popisu stanovništva i Zakona o statistici, prema kojima Agencija utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa.

Također, zakoni pripisuju da direktor potpisuje popisne obrasce, popisnice i upitnike za kućanstva, a zakoni kažu da osoblje i rukovodstvo Agencije ili zavoda neće tražiti ili primati upute od vlasti i drugih državnih tijela, političkih stranaka ili drugih interesnih skupina, a tijela vlasti se obvezuju da će poštivati ove principe kao i potpunu autonomnost Agencije.

Na pitanje novinara o uspostavljanju mehanizma koordinacije, Zvizdić je izrazio očekivanje da će na sastanku koji bi sutra trebao biti održan uslijediti konačno usuglašavanje teksta mehanizma koordinacije europskih integracija BiH.

– Sva pitanja unutar tog tijela dovoljno su i odgovorno prodiskutirana te bi sutrašnji sastanak trebao biti finalni, jer bi sve poslije toga bilo bezrazložno odugovlačenja dogovora ili konačno usuglaševanje teksta mehanizma koordinacije – stav je Zvizdića.

Ponovio je da je najvažniji dio mehanizma koordinacije odredba da nitko ne može otići na sastanke u Europsku uniju i prezentirati materijal koji prije toga nije u potpunosti usuglašen.

Govoreći o potrebnim uvjetima za dobivanje kredibilne ocjene na bh. aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji i o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Zvizdić je izrazio očekivanje da će protokol o adaptaciji SSP-a biti parafiran krajem ovog mjeseca.

Kako je kazao, to očekuje jer su tehnički dogovori dovedeni u završnu fazu tijekom kojih je BiH ostvarila pozitivne rezultate zbog čega se očekuje da će protokol biti povoljan za BiH i omogućiti poljoprivrednom sektoru da unutar trogodišnje dinamike prihvati nove okolnosti uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Zvizdić je također kazao da je javni RTV sustav izuzetno važan za Bosnu i Hercegovinu te dodao da se neće dozvoliti da događaji odu u pravcu koji bi značili prekid programa ili gašenje javnog RTV servisa.

Pozvao je stoga zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da se zakon nađe na dnevnom redu te da se o njemu ozbiljno raspravi kako bi se našlo trajno rješenje koje će biti bazirano na suglasnosti državnog i entitetskih javnih RTV servisa.

Na sjednici Vijeća ministara danas je razmatran i podržan Nacrt zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji će biti upućen u redovitiu parlamentarnu proceduru.

Vijeće ministara imenovalo je i novog direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) i to će ponovo biti Miro Džakula.

OGLASI

Loading