Select Page

Predsjednica primila Karamarka pa Petrova. U HDZ-u završio sastanak: ‘Hrvatska više nema vremena’

Predsjednica primila Karamarka pa Petrova. U HDZ-u završio sastanak: ‘Hrvatska više nema vremena’

HDZ-ov doajen Vladimir Šeks kazao je kako bi bilo “u najvećem nacionalnom interesu da Tomislav Karamarko odstupi” s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Kovač: Špekulacije su da je Karamarko dobio rok od 7 dana.

Kriza vlasti, koja je kulminirala kada je premijer Tihomir Orešković u petak zatražio ostavke od svojih potpredsjednika Vlade, čelnika HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, danas se nastavila sastankom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s premijerom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom te Karamarkom i Petrovim.

Održan je i sastanak u HDZ-u, a o odlukama bi sutra trebao izvijestiti Karamarko.

Tijek događaja povezanih s krizom vlasti pratite u nastavku:

19.50 sati – Ivan Šuker, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a, pozvao je zastupnike da sutra dođu u Sabor i potpišu zahtjev za opozivom premijera Oreškovića, doznaje Dnevnik.hr.

19.35 sati – Ministar vanjskih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač opovrgnuo je napise u medijima da je čelnik Kluba europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber telefonski zvao premijera Tihomira Oreškovića, istaknuvši kako je bilo obratno, a demantirao je i napise da se među europskim pučanima čuje kako Vlada nije pokazala da može donijeti očekivanu stabilnost i odlučnost.

Ministar Kovač je potvrdio da je Weber jutros razgovarao s hrvatskim premijerom Oreškovićem, koji ga je i telefonski zvao, a Weber se odazvao pozivu Oreškovića, koji predsjedava Vladom u kojoj većinu ima HDZ.

– Orešković je dobio mandat predsjednika Vlade jer ga je HDZ predložio i Weber se javio Oreškoviću. Weber je bio začuđen da su se pojavile informacije u tisku o tom telefonskom razgovoru – izjavio je Kovač novinarima u HDZ-ovoj središnjici. Napomenuo je i da mu je Weber rekao kako EPP ima svoje partnere u Hrvatskoj – HDZ i HSS.

Kovač je poručio i da je HDZ taj koji će osigurati stabilnost u Hrvatskoj i provesti potrebne reforme, jer bez HDZ-a ne može biti sadašnje vlade.

Ministar vanjskih poslova kazao je i da je sinoć razgovarao s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, koji je izrazio čuđenje napisima u hrvatskom tisku da se među europskim pučanima čuje kako bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao otići ako afera koja se veže uz njegovo ime opterećuje stranku.

– Daul je bio začuđen kada sam mu rekao da su se u hrvatskom tisku pojavile informacije kako postoje nekakvi pritisci prema HDZ-u. Daul je kazao da je HDZ član EPP-a i samostalan je u donošenju odluka koje ga se tiču, kao i hrvatske politike – kazao je Kovač. Naglasio je kako je HDZ glavni čimbenik u Vladi, podsjetivši da je HDZ i u vrijeme predizborne kampanje imao potporu EPP-a. Dodao je da je HDZ imao potporu EPP-a za reformsku agendu u zemlji, što i rade, te u tome imaju i potporu EPP-a, Daula i Webera.

Poručio je i da mu je Daul rekao kako ga nitko od novinara nije zvao iz Hrvatske te da na stranačkim tijelima nisu razgovarali o Hrvatskoj i HDZ-u.

Kovač je izrazio i žaljenje što je u hrvatskom medijskom prostoru došlo do manipulacija vezano uz telefonski razgovor Oreškovića i Webera, istalnuvši da je HDZ partner EPP-u i da su “prošla vremena Kominterne” te da HDZ samostalno odlučuje o politici koju će voditi te o procesima u stranci. “Mi smo partnerska stranka i stranka koja suoblikuje politički život EPP-a”, rekao je Kovač.

18.49 sati – Završio je sastanak u HDZ-u. Umjesto Karamarka, novinarima se obratio HDZ-ov glavni tajnik i saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević.

– Donesene su važne odluke o kojima će vas sutra obavijestiti predsjednik stranke gospodin Karamarko – rekao je Milošević, dodajući da je HDZ uvijek donosio ispravne odluke.

– Hrvatska više nema vremena, a hrvatski građani više nemaju strpljenja – rekao je Milošević.

OGLASI

Loading