Select Page

Vinjani: Zlatna misa fra Vlade Lončara

Vinjani: Zlatna misa fra Vlade Lončara

Zlatna misa fra Vlade Lončara Jozarića proslavljena je jučer u župi u Vinjanima, na Rakića groblju, na istom mjestu gdje je prije točno 50 godina, na blagdan Gospe od Anđela fra Vlado rekao i svoju mladu misu.

Fra Vlado je na samom početku svoje zlatne mise progovorio o samoj misi iskazujući zahvalu. „Misa je molitva,misa je žrtva, ali prvenstveno zahvala Bogu peko Djevice Marije koja nam je donijela pravoga Boga. Kome zahvaliti nego Bogu, ali i Blaženoj Djevici Mariji, te svima onima koji molili i svojim molitvama me pratili da budem vjeran Bogu i svome narodu“, kazao je fra Vlado.

Uz koncelebraciju mnoštva svećenika, pod misom je propovijedao fra Branimir Musa koji se osvrnuo na fra Vladin život, ali kako je naglasio, samo na dio njegovog rada i života svećenika, pjesnika i dušebrižnika. Govoreći pak o svećenstvu fra Branimir Musa je kazao da svećenik i njegova služba pripadaju povijesti spasenja i vječništva. „Svećenik je čuvar svetih predaja, glasnogovornik Božanstva, čuvar svetišta, kovčega, prima vjernike u dom Jahvin. Žrtva je njegov bitni čin, on nastupa između Boga i čovjeka, prinosi žrtvu za čovjeka Bogu, a s druge strane donosi blagoslov na čovjeka. U Novom zavjetu se pak navodi da je svećenik suradnik samog Isusa. Njih je Bog učinio ribarom ljudi. U direktoriju za službu i život svećenika naglašeno je da svećenici s iskustvom još više izgrađuju Crkvu, jer svojom mudrošću izgrađuju Crkvu. Danas je za fra Vladu jedan dan promišljanja, a već sutra stoji puno obveza pred njim“, kazao je fra Branimir. Fra Branimir se osvrnuo i na fra Vladino pjesništvo navodeći sve zbirke pjesama koje je napisao.

Spomenimo da je u ime Hercegovačke franjevačke provincije, zamjenik provincijala fra Iko Skoko zlatomisniku čestitao i podsjetio na sve fra Vladine dužnosti koje je kao svećenik imao.

Mate Lončar u ime stanovnika Vinjana je kazao kao je sve obradovala vijest da će fra Vlado proslaviti svoju zlatnu misu baš u Vinjanima „na mjestu s kojega si krenuo stazama svećeništva, stazom žrtve i križa, ali slatkom stazom jer je Isus bio s tobom. 50 godina misništva je uistinu milosrdan dar. Ova zlatna misa je prije svega radostan događaj za tebe, onda za tvoju obitelj, našu mjesnu zajednicu, ali i cijeli posuški kraj“, kazao je Mate Lončar.

Župnik u Vinjanima don Joko Blažević se također osvrnuo na 50 godina podignutog kaleža i hostije. „Krug se zatvorio na 50, ali nije stao. Ti ćeš i dalje misti i Boga slaviti, blagoslovljeno ti bilo, a onima na koje ćeš se sjećati u ovoj misi neka bude na vječno spasenje“, kazao je don Joko Blažević.

Fra Vlado Lončar rođen je 13. kolovoza 1944. godine u Vinjanima od oca Jozee i majke Joke rođ. Begić. Pučku školu završio je u Vinjanima i Posušju, a srednju u Imotskom i Dubrovniku, studij u Sarajevu, Visokom, Trentu u Italiju i Friebourgu u Švicarskoj. Godine 1970. na blagdan svetoga Ante postao je svećenik. Kao svećenik-franjevac djelovao je u Drinovcima, Posušju, Rakitnu, Vitini, Mostaru, Širokom Brijegu i sada na Humcu kod Ljubuškoga. Svoju mladu misu rekao je na blagdan Gospe od Anđela daleke 1970. godine. U jutro svoje mlade mise preminula mu je majka, pa je ova zlatna misa bila i molitva za nju, ali i sve pokojne u Rakića groblju.   

Radioposusje.ba (foto: Mate Lončar)

OGLASI

Loading