Select Page

Vjenčaju se u Hrvatskoj, feštaju u Hercegovini

Vjenčaju se u Hrvatskoj, feštaju u Hercegovini

Krajem rujna u Osijeku, najvećem gradu u Slavoniji (Hrvatska), liječnik Nino Volarić i njegova djevojka vjenčat će se u tamošnjem općinskom uredu, a onda će sa svojim svatovima, njih 200-250, krenuti na svadbenu feštu i to u – Bosnu i Hercegovinu, piše Al Jazeera.

Točno 450 kilometara svatovi iz Osijeka putovat će do Čitluka, gdje će biti obavljeno crkveno vjenčanje, a onda i slavlje – dnevno i noćno, i to u dva različita gradića.

Dnevna fešta priprema se u svadbenom salonu Sport centra u Međugorju, a noćno u salonu ”Antonela” u Ljubuškom.

Volarić je izabrao Hercegovinu za svoje svadbeno slavlje, kaže, prvo zbog toga što od tamo vuče korijene, a onda zbog toga što su svadbeni saloni i organizacija svečanosti takvi ”da ih se ne bi zastidjeli ni holivudski glumci”.

”Možda je nekome čudno što ću svoju svadbenu feštu održati tako daleko, ali kada čovjek vidi kako su lijepi hercegovački svadbeni saloni, sve mu bude jasno i ne bude mu mrsko tamo otići. U Hercegovini će nas dočekati još jedno 200 svatova, pa ćemo svi uživati u tamošnjim ljepotama, hrani, glazbi”, priča dr. Volarić.

”Toliko lijepo, da samo mogu reći: wooow!”

Kaže da njegovim prijateljima iz Osijeka i drugih gradova u Hrvatskoj, a koji su pozvani u svatove, nije nimalo mrsko ići na tako dalek put.

”Naprotiv, svi su sretni i jedva čekaju da krenemo. Ići ćemo uglavnom osobnim automobilima, ali sam za svaki slučaj organizirao i dodatni prijevoz“, priča i dodaje kako u Hrvatskoj nema lijepih svadbenih salona kao u BiH, te da su oni u Hercegovini posebno otmjeni, sa dobrom hranom, uslugom, glazbom.

”To je jako dobar biznis u Hercegovini. Čuo sam da od Dubrovnika do Splita svi idu na svadbene fešte u Hercegovinu. Ljudi koji drže te salone svojski su se potrudili, uložili novac, sve uredili… Njihovo osoblje je prošlo posebne obuke, sve je na najvišem nivou, a osim toga, cijene su skoro upola manje od ovih u Hrvatskoj. Ma, tamo je tako lijepo, da čovjek samo može reći: woooow”, kaže sa oduševljenjem.

U svadbenom salonu u Međugorju, gdje će biti održana dnevna svadbena fešta Nine Volarića i njegove odabranice, osoblje već radi na pripremama.

Dijana Ćorić, menadžerica za prodaju u Sport centru, s ponosom govori kako svadbenu feštu tu organiziraju mnogi građani Hrvatske, ali da dolaze i iz drugih zemalja, posebno Njemačke.

”Skoro da nema vikenda da nemamo svadbenu feštu mladenaca iz Hrvatske. Dolaze iz Splita, Imotskog, sa čitave jadranske obale. A nije ni čudo, kada vidite kako je ovdje lijepo”, kaže Dijana i otvara vrata prostranog svadbenog salona ”La Casa”, čiji je frontalni dio sav od stakla i gleda na prelijepu baštu.

Kaže da gostima nude sve što mogu poželjeti i da je sve to – prvoklasno.
Čarobni light show

”Prvo, hrana je sva domaća, kao i vina koja ovdje pravimo, zatim svadbeni kolači, pite…, sve je to vrhunske kvalitete, kao i usluga, a svadbeni mobilijar je posebno biran i urađen s ukusom. Ljeti su fešte uglavnom kraj bazena, a posebno je lijepo noću kada sve osvijetlimo bakljama. Lijepo je i zimi u salonu, jer tamo imamo čaroban light show. I sve to za 45 do 79 KM (22 do 40 eura) po jednoj stolici, što je puno, puno manje nego u Hrvatskoj, a da o kvalitetu jela i pića koje nudimo uz tu stolicu, i ne govorimo”, kaže Dijana.

Njen kolega, Luka Cobre, menadžer Sport centra, na pitanje otkud zainteresiranost mladenaca iz Hrvatske da svadbene fešte prave u Hercegovini, kratko objašnjava: ‘Zato što je ovo lijepa zemlja’.

Inače, dok putujete zapadnom Hercegovinom, putem vas čekaju putokazi za svadbene salone romantičnih imena: Venera, Valentino, Sunce, Da-Da, Viktorija, Jabuka…

Tamo je i Herceg etno selo Međugorje, a čiji svadbeni salon, kako kaže njegov direktor Branimir Penava, uglavnom biraju mladenci iz Hrvatske od kojih je jedno porijeklom iz Hercegovine.

”Kamene kuće okružene jezercima, kaldrmisanim ulicama i cvijetnjacima, nešto je što te mladence podsjeća na rodni kraj. A tu je i prekrasan bazen, dvorana sa staklenim krovom koja je naročito efektna navečer kada se vidi zvjezdano nebo”, priča uposlenik sela Miro Ćorić.

Pola Hrvatske na fešti kod Ivana

Svadbeni salon ”Bagušić” u Posušju nema romantično ime, ali je među najpopularnijim u Hercegovini. Ovaj salon, koji ima nekoliko svadbenih dvorana, od kojih se najveća prostire na 1.200 kvadrata, posebno je zanimljiv mladencima iz susjedne države.

Ivan Petrić, vlasnik ovog salona, kaže da kod njega svatovi dolaze i ”brodom, i autima, i autobusima”.

”Pola Hrvatske dođe ovdje pravit’ svadbenu feštu. Dolaze ne samo iz pograničnih dijelova – iz Imotske krajine, nego i iz Splita, Šibenika, Zadra, sa Korčule, Brača, iz Zagreba, a dođu i iz Njemačke, Španjolske. Nije ljudima mrsko promijenit’ nekoliko prijevoznih sredstava da naprave pravu svečanost. Nedavno je došao čitav autobus svatova iz Hrvatske. A dolaze prvo zbog toga što su ove dvorane velike i prelijepe, što je kod mene jeftinije nego kod drugih – samo 40 KM (20 eura) po stolici, a za tu cijenu dobiju vrhunski meni, uslugu, sve”, priča Ivan.

Na pitanje je li kod njega više svadbenih svečanosti mladenaca iz BiH ili iz Hrvatske, kaže: ”To vam je pola-pola, točno tako”.

Ivan kaže da su mu zadnji put bili svatovi iz Splita, njih skoro 500.
”A što ne bi došli, kad je ovdje raj, i kad se ovdje mogu proveseliti kao kraljevi, a dođe ih upola jeftinije nego doma.”

Kvalitet – najbolja reklama

”Nema nikom ništa da fali, ima samo da uživaju. Samo da vam je vidjeti naš light show koji pripremimo, to je čarobno, to u Hrvatskoj nemaju”, dočarava atmosferu s ushićenjem.

Veli da je jedno vrijeme razmišljao da na jadranskoj obali otvori svadbeni salon, ali je od te ideje odustao.

”Znate što – ja sam shvatio da oni svakako dolaze. Tko jednom dođe i ispriča kako je bilo, eto i drugih, pa onda trećih i sve tako redom. E, kad je već tako, nema potrebe da ulažem novac u Hrvatsku. Lakše je njima doći ovdje, a nitko se ne pokaje“, kaže Ivan kroz smijeh.

Nitko od vlasnika svadbenih salona nije puno uložio u reklamu. Ali jeste u kvalitet. ”Mi dignemo kvalitet na najviši nivo i dovoljno je da netko stavi koju fotku na Facebook ili negdje drugo, i eto klijenata”, kažu skoro jednoglasno.

U svadbenim salonima u Hercegovini, ne slave se samo vjenčanja, nego i krštenja, rođendani, diplome, Nove godine…

Kažu da su puno uložili, neki su, poput vlasnika salona ”Otok” u Grudama kupili i limuzinu, i to ne običnu, već moćnog Lincolna, osoblje im prolazi posebne obuke, angažiraju poznate dizajnere koji prate najnovije trendove…, a sve im se vraća u vidu kolona svatova koje neprestano dolaze preko granice.

(Al Jazeera)

OGLASI

Loading