Select Page

VL DOZNAJE: Radončić trebao biti uhićen s podmetnutom torbom novca i zlata u Istanbulu

VL DOZNAJE: Radončić trebao biti uhićen s podmetnutom torbom novca i zlata u Istanbulu

Predsjednik Saveza za bolju budućnost i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudin Radončić trebao je biti žrtva ‘istanbulskog scenarija’, uhićenja s golemom količinom novca, zlata i dragocjenosti u subotu, 23. siječnja u tome turskom gradu kako bi na posebnoj težini dobile optužbe koje mu se stavljaju na teret te biti i medijski ‘pokopan’ bez mogućnosti da se brani, piše Večernji list BiH. Radončić je kupio karte i rezervirao smještaj i samo zbog vremenskih neprilika nije otputovao za Istanbul. Tvrdi to u ekskluzivnom intervju za “Večernjak” Radončićev odvjetnik Dragan Barbarić koji kaže da je ovaj slučaj očita politička montaža, ali je odbio otkriti tko stoji iza svega jer će to na suđenju učiniti sam Radončić, što cijelom slučaju daje ozbiljnu dozu mističnosti.

Večernji list BiH: U kojoj je fazi kazneni postupak koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv Fahrudina Radončića?

Postupak koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv gosp. Fahrudina Radončića se nalazi u predraspravnoj fazi postupka, što znači da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine završilo istragu koja je rezultirala prvo podizanjem optužnice, a poslije i potvrđivanjem optužnice od Suda Bosne i Hercegovine. Shodno zakonu, obrana je imala pravo i mogućnost uložiti prigovore na potvrđenu optužnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kojima bi osporavala nadležnost Suda BiH ili ukazala na formalne nedostatke u optužnici ili osporila zakonitost dokaza. Uglavnom, razlozi za prigovor na optužnicu su jasno određeni i propisani Zakonom o kaznenom postupku BiH.

Večernji list BiH: Je li obrana iskoristila to zakonsko pravo, odnosno je li uložila prigovor na optužnicu?

Ne. Obrana svjesno i namjerno, u dogovoru s gosp. Radončićem, nije koristila zakonsko pravo ulaganja prigovora na optužnicu Tužiteljstva BiH. Razlog je vrlo jednostavan i praktične prirode. Želimo i nastojimo u što kraćem vremenskom razdoblju krenuti u ovaj postupak i javno u sudnici pred očima javnosti razmontirati ovu politički osmišljenu i montiranu optužnicu.

Večernji list BiH: lmate li dokaze za tvrdnju da se radi o politički osmišljenoj i montiranoj optužnici?

Apsolutno imamo dokaze za svaku svoju tvrdnju, uključujući i ovaj navod koji se tiče montiranja optužnice. Samo bi budala i glup čovjek izišao u javnost s bilo kakvom tvrdnjom, a da za tu tvrdnju nema uporište ili dokaze. Ovo pogotovo kada pred javnost izlazite s tvrdnjom da se radi o političkom progonu. Uostalom, u zaista opsežnom dokaznom materijalu koji nam je dostavljen od tužitelja, koji je potpisao ovu optužnicu, dostavljeni su i materijalni dokazi koji sami za sebe i neovisno o drugim dokazima vode do oslobađajuće presude. Tužitelj je upravo postupao na način kako je to predviđeno i propisano zakonom, odnosno on je s jednakom pozornošću ispitao i utvrdio kako činjenice koje terete, tako i one koje idu u korist gosp. Radončića.

Večernji list BiH: Ako se ne varam, vi ste iznijeli tvrdnju da je gosp. Radončić trebao biti lišen slobode onoga dana kada je trebao otputovati u Tursku. Zašto to tvrdite?

Tako je. I tu su činjenice toliko jasne da same za sebe dovoljno govore. Naime, gosp. Radončić je trebao 23. 1. 2016. godine – subota, zajedno s još jednom osobom otputovati u Tursku gdje je istog dana u večernjim satima imao dogovoren sastanak i večeru s jednim poznatim turskim investitorom i biznismenom. Prethodno su kupljene zrakoplovne karte, a zrakoplov je trebao poletjeti iz Sarajeva za Istanbul u 9 sati. U dolasku na Zračnu luku, gosp. Radončić je obaviješten od pratitelja koji je čekao na sarajevskoj Zračnoj luci i koji je s njima isto tako trebao otputovati u Istanbul, da je let za Istanbul zbog nevremena otkazan. Ništa sporno. Međutim, bitno je reći to da je prethodnog dana, odnosno 22. 1. 2016. godine – petak, izdana i potpisana naredba za lišenje slobode tada osumnjičenog Fahrudina Radončića i da je on cijelo to vrijeme bio pod posebnim mjerama, uključujući i prisluškivanje njegovih telefonskih razgovora, što opet znači da se znalo za njegov odlazak u Tursku. Budući da je naredba za lišenje slobode Radončića bila operativna s 22. 1. 2016. godine, petak, ona je trebala biti aktivirana sutradan i to onog trenutka kada se Radončić nađe u Turskoj gdje bi bio lišen slobode i gdje bi mu kasnije bio određen ekstradicijski pritvor. Isto tako, Radončiću je trebala biti podmetnuta veća količina novca uključujući i dragocjenosti – zlato, odmah bi od medija bio proglašen kriminalcem, ratnim profiterom i osobom koja je iz BiH iznijela ogromnu količinu novca i dragocjenosti. Konačno, “Dnevni avaz” bi bio predmetom inspekcije kojom bi se utvrdila nezakonitost u njegovom poslovanju, što bi sve imalo za posljedicu njegovo zatvaranje.

Večernji list BiH: Iznosite vrlo ozbiljne tvrdnje koje bi trebale imati uporište. Imaju li?

Određene informacija su nam dostavljene od vrlo ozbiljnih ljudi, a jedan “prijateljski izvor” je dostavio kompletnu informaciju, bolje reći “istanbulski scenarij”. Uostalom, cijeli taj dan petak – 22. 1. 2016. godine, gosp. Radončić provodi u Sarajevu, cijelo to vrijeme je pod posebnim mjerama, a naredba za lišenje slobode je operativna. On se ne lišava slobode jer se čeka let i njegov odlazak u Tursku, pri čemu, naravno, nitko nije znao niti je mogao znati da će let za Istanbul biti otkazan. I pored operativne naredbe za lišenje slobode Radončića, on istog dana, subota, 23. siječnja 2016. godine, odlazi automobilom u Crnu Goru i ne lišava se slobode, a vraća se 25. 1. 2016. godine – ponedjeljak, u Sarajevo kada je i lišen slobode.

Večernji list BiH: Očito da bi netko morao stajati iza, kako vi kažete “istanbulskog scenarija”, pa vas pitam znate li to i ako znate o kome se radi?

Sve te činjenice će gosp. Radončić iznijeti javno na suđenju tako da nema potrebe da o tome ja govorim.

Večernji list BiH: I na kraju, možete li nam barem otkriti “prijateljski izvor” koji vam je dostavio kompletnu informaciju o ovom događaju?!

Iz sasvim razumljivih razloga ne mogu otkriti činjenice koje se tiču “prijateljskog izvora”.

vecernji.ba

OGLASI

Loading