Select Page

Vran planina

Vran planina

Spominjanje Vran planine često je vezano uz ime narodnog junaka Mijata Tomiča. U zadnje vrijeme najpoznatiji je po legendi o Divi Grabovčevoj. U vremenu neposredno nakon Drugog svjetskog rata preko Vrana su vodile mnoge staze kojima su Ramljaci nosili duhan iz Hercegovine i tako pokušavali nešto zaraditi za svoje obitelji.

Vran planina se pruža pravcom zapad – istok, od Duvanjskog polja do Sovićkih vrata. Najviši vrh Vrana je Veliki Vran 2074. m. S južne strane Vrana pruža se Dugo polje – kraško polje koje prema zapadu završava s Blidinjskim jezerom.

vran 2

Sa sjeverne strane, od Prokosa do Kedžare većim dijelom je kamenit prostor i koji je nekada služio za ispašu ovaca, jedan dio ovoga prostora je pod crnogoričnim šumom i makijom. Vran planina ima alpsku klimu, s prosječnom ljetnom temperaturom od 8° na 2000 nadmorske visine.

Zime na Vranu su izrazito hladne s velikim količinama snijega. Nije rijetkost da snijeg u rujnu zabijeli njegove vrhove. Južna strana (prema Čvrsnici) zna ostati bez snijega već početkom veljače, dok sjeverna (prema Rami) većim dijelom pod snijegom ostaje i krajem svibnja.

vran 4

Vran je smješten između nekoliko visokih planina i kao takav predstavlja svojevrsni „centar“. S Velikog Vran pruža se pogled na sve strane: Na sjever prema Rami i Raduši, na zapad prema Tomislavgradu i Livnu, na istok prema Prenju, na jugu prema najbližem „susjedu“, Čvrsnici od koje ga dijeli kraško Dugo polje i jezero Blidinje. Rijetka su mjesta s kojih istovremeno možete vidjeti tri jezera. S Velikog Vrana vide se Ramsko, Buško i Blidinjsko.

Vran je često odredište mnogih planinara i zaljubljenika u visine i prirodu, Svima koji imaju imalo sklonosti prema planinama i planinarenju, preporuka da svakako posjete Vran i park prirode Blidinje.

Blidinje.net/rportal.eu

OGLASI

Loading