Select Page

Vrećice iz Posušja su ispravne, a Šprajc više nikome nije ni smiješan

Vrećice iz Posušja su ispravne, a Šprajc više nikome nije ni smiješan

Hrvatski novinar ZORAN ŠPRAJC na svom se Instagram profilu požalio na volumen zagrebačkih vrećica te je priložio fotografiju na kojoj je usporedio vrećice od 20 i 40 litara.

“Donja vrećica navodno ima 40 L, dakle dvostruko više od gornje od 20 L. Stvarno ne morate znati geometrijske formule da se vidi da netko nekog vara”, napisao je voditelj samouvjereno, no nije dugo trebalo da njegova izjava postane predmet sprdnji.

https://www.instagram.com/p/CjIr1s4sRrH/?utm_source=ig_embed&ig_mid=78FEA4E5-9C0F-424D-829B-FE4D077009A5

“Ipak treba znati geometriju”, poručio mu je jedan komentator.

“Sreća da se volumen računa sa sve tri dimenzije, a ne s dvije kako se to aludira u tekstu”, napomenuo je drugi.

Naime, na Šprajcovu izjavu osvrnuo se i Borna Lozo iz Možemo, koji je na svom Facebook profilu podijelio video u kojem je pojasnio zašto bi Šprajc trebao ponoviti matematiku.

“Čujem da se neki pitaju stane li u 40-litarsku ZG vrećicu zaista 40 litara volumena, pa smo kolega Lovro Hrust i ja odlučili testirati hipotezu!” napisao je i videom potvrdio da vrećica uistinu ispunjava svoju svrhu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100011767590295%2Fvideos%2F618041159874680%2F&show_text=false&width=560&t=0

Profesor matematike Aleksandar Hatzivelkos, podijelio je na svom profilu Lozin video i podrobnije objasnio Šprajcovu grešku.

“Loša je matematika kada se formula izvedena za neki tip problema primijeni na drugi tip problema bez provjere zadovoljava li taj drugi tip problema uvjete na temelju kojih je izvedena prva formula.

Ako, recimo, računamo volumen zatvorene vrećice fiksnih rubova (kao na primjer volumen jastuka), onda istu formulu ne možemo (sic!) samo tako koristiti za volumen otvorene vrećice, koja je k tome u pakiranju presavinuta po bočnim rubovima”, napisao je.

Zg Vrećice su produkt poznate posuške tvrtke Weltplast koja je jedan od regionalnih lidera u ovoj oblasti. Šprajc je tako, pokušavši ismijati jednu uspješnu tvrtku, ismijao sam sebe i pokazao nepoznavanje osnovnoškolske matematike.

posušje.info

OGLASI

Loading