Select Page

Vrijedna kolekcija hercegovačkih starina otrgnuta zubu vremena

Vrijedna kolekcija hercegovačkih starina otrgnuta zubu vremena

Sve do posljednjih nekoliko desetljeća „modernog doba“ bilo je teško zamisliti hercegovačku kuću bez ponekog antikviteta kojim su se služili naši preci. No, u naletu spomenutog „modernog doba“ mnogi od nas su odbacili sve starine kojima su se naši stari služili u kućanstvu i svakodnevnom radu. Mnogi će reći kako smo time obezvrijedili svoje pretke, običaje i kulturu, jer tko ne njeguje svoju prošlost, taj i ne može govoriti budućnost.

mico-starine5-1215

Vrijedni kolekcionari

Tim mislima se vode svi oni vrijedni kolekcionari starina koji s ponosom njeguju svoju starinu i istu nastoje očuvati, pokazati svojim potomcima i otrgnuti zubu vremena. Jedan od takvih je i Miljenko Kraljević – Mićo, 54-godišnjak iz Mokrog pokraj Širokog Brijega, koji u svojoj vrijednoj kolekciji ima preko dvjesto različitih starina iz hercegovačkog kraja.

mico-starine1215

Mićo je prije nepunih pet godina krenuo u svoju pustolovinu prikupljanja starina. Sve je krenulo prilikom čišćenja tavana u staroj obiteljskoj kući u kojoj je i pronašao mnoge od tih vrijednih antikviteta. Odmah se kod starijih susjeda raspitivao o nazivima i svrsi svih pronađenih starina. Već tada su mu mnogi od njih svesrdno „priskočili u pomoć“ i darovali neke od starina vjerujući, kako kaže, da će tako i oni dati svoj obol njegovanju svoje povijesti.

mico-starine7-1215

– Susjedi su odmah prepoznali vrijednost ovog mog hobija. Mnogi od njih su rado dali svoje starine koje sam izložio u izložbenom prostoru/konobi koju sam izgradio u sklopu kuće ponajviše iz tog razloga. Svi susjedi i prijatelji su donosili svoje starine vjerujući kako će tako zaštiti svoju starinu, rekao nam je Mićo u razgovoru za ABCportal.

mico-starine6-1215

Vrijedni antikviteti

U Mićinom izložbenom prostoru se mogu pronaći svi vrijedni hercegovački antikviteti (gusle, diple, sinija, stap, samar, vodenica, stari plug…) koji vrijede pravo malo bogatstvo i doista zaslužuju svaki pijetet.

mico-starine3-1215

– Mislim da u ovoj maloj riznici imam sve naše starine koji su našim roditeljima i djedovima bili svakodnevni pribor u jelu, alat u radu ili glazbalo u veselju. Najviše je starina iz našeg mokarskog zaselka (Draga, op.a.), ali ima ovdje i starina iz dalmatinskog kraja. Mada ne spadaju u vrijednost hercegovačkog kraja, ovdje sam izložio i čuveni turski ratni nož jatagan, kao i američki gangsterski pištolj kolutaš koje sam dobio od prijatelja, kazuje Mićo za ABCportal pokazujući svoju vrijednu kolekciju.

mico-starine10-1215

Iako je veliku većinu starina dobio na poklon, neke starine je rado kupio kako bi upotpunio svoju kolekciju, jer, kako kaže, ne žali dati novce za vrijedno blago koje će rado izložiti u svojoj konobi u kojoj će se na božićnu večer ponovno okupiti s prijateljima i uz vino i mezu se prisjetiti svoje mladosti i dobrih starih vremena.

abcportal.info/FOTO Ivan KRALJEVIĆ

OGLASI

Loading