Select Page

Cijena goriva u Hercegovini pala na 2,01 KM

Cijena goriva u Hercegovini pala na 2,01 KM

Proteklog tjedna ekipa Večernjeg lista boravila je u dijelovima Republike Srpske te se na mjestu događaja uvjerila kako je na velikom dijelu crpki cijena dizela oko dvije marke, dok je benzin nekoliko feninga skuplji. Pojedine crpke čak su snizile cijenu dizela i ispod dvije marke. U Hercegovini, pak, većina se crpki rukovodi cijenama jednog naftnog giganta, a on je jučer nastavio tjedno snižavanje cijena za deset feninga tako da je dizel već jučer koštao 2,01 KM, a benzin je bio deset feninga skuplji. S obzirom da se šalju zahtjevi resornom ministarstvu očekuje se da će i druge crpke ovog tjedna oboriti svoje cijene. Vozači vjeruju kako će one uskoro ići ispod dvije marke.

Daljnji pad

A prostora za pad cijena ima. To je za Patriju potvrdio i Almir Bečarević, dugogodišnji direktor BH Gasa. On je istaknuo kako je početkom 2009. godine litra goriva u BiH koštala 1,05 KM, dok je na svjetskom tržištu nafta koštala između 37 i 44 dolara. Krajem 2009. godine na domaćem tržištu cijena je iznosila 1,28 KM, a nafta na svjetskom tržištu je iznosila od 69 do 79 američkih dolara po barelu. Početkom 2010. godine cijena nafte je iznosila 1,63 KM, a cijena nafte na svjetskom tržištu je iznosila od 71 do 82 dolara za barel. Cijene goriva na domaćem tržištu krajem 2014. godine iznose cca 2 KM, a cijene nafte na svjetskom tržištu trenutačno po barelu iznose od 65 do 78 američka dolara.

Ostala pojeftinjenja

Bečarević stoga smatra da postoji prostor i mogućnost za daljnji pad cijena na bh. tržištu. – Činjenično, teško je tvrditi da će ove cijene nafte na svjetskom tržištu dugoročno i ostati, ali postavlja se logično pitanje zašto se trenutačni trendovi ne prate dosljedno i olakšaju ionako težak život. Ostavljam svakom čitatelju ovih podataka da sam procijeni je li opravdano tražiti da se cijene goriva smanjuju – kazao je Bečarević.

On je podsjetio i da je tečaj dolara bio u približnim iznosima i njegovo sudjelovanje moglo je utjecati maksimalno 10 posto u plusu ili minusu, ali da to nije moglo drastično promijeniti odnos cijena. – Manje cijene doprinose padu ostalih cijena, a kojima su ove vrste goriva kalkulativni element, kao i poboljšanju standarda građana.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading