Select Page

Za 100 respiratora trebalo biti plaćeno 9,2, a ne 10,5 milijuna KM

Za 100 respiratora trebalo biti plaćeno 9,2, a ne 10,5 milijuna KM

Nabava 100 respiratora iz Kine, a koje je poljoprivredno gospodarstvo “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo u Kini za 10,5 milijuna maraka, privukla je pozornost SIPA-e koja je prikupila dokumentaciju dostupnu u BiH te uputila zahtjev u Kinu kako bi se došlo do informacije od koga je i kako “Srebrena malina” nabavila ovu medicinsku opremu. Dnevni avaz navodi kako je oprema stigla iz Pekinga u Sarajevo, međutim, na fakturama se, navodno, navodi ime tvrtke iz Šangaja.

Tko je potpisao

Prema neslužbenim informacijama, svi akteri ovoga slučaja bit će saslušani u SIPA-i, no tek nakon što se prikupe svi dokumenti koji se vežu uz slučaj. Istodobno, postoji i inicijativa da predmet od Tužiteljstva Sarajevske županije preuzme Tužiteljstvo BiH. U cijelu priču uključila se i Agencija za javne nabave BiH koja je tražila sve podatke od Vlade FBiH i Federalnog stožera civilne zaštite. U odgovoru ovoj Agenciji, a koji je potpisao Hasan Ganibegović, ravnatelj Ureda premijera Fadila Novalića, traži se hitno postupanje Federalne uprave civilne zaštite. Sam Novalić ranije je u Dnevniku Federalne TV kazao kako Vlada Federacije BiH nije nikakva nabavna služba.

“Imamo više od 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava civilne zašite nadležna je baviti se ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi i to je radila u nekoliko navrata već”, objasnio je Novalić, dodavši kako je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao tu odluku. Istodobno, sporna je i cijena respiratora jer je za 80 respiratora koji su došli u BiH, navodi Klix, plaćeno 6,346.346 maraka bez PDV-a. Klix navodi kako to znači da je cijena jednog respiratora bez PDV-a oko 79 tisuća maraka, a kada bi se zbrojila ukupna cijena za 100 respiratora, iznos bi bez PDV-a bio oko 7,9 milijuna maraka, odnosno s PDV-om 9,2 milijuna maraka. Pritom je na carinskoj deklaraciji navedeno kako su u cijenu uključeni i troškovi prijevoza.

No, kao što je poznato, plaćeno je 10,5 milijuna za nabavu respiratora iz Kine pa se postavlja pitanje gdje je razlika. U međuvremenu respiratori koji su protekle subote stigli iz Pekinga i dalje su stajali u sarajevskoj zračnoj luci pod carinskim nadzorom i neće biti upućeni zdravstvenim ustanovama sve dok “FH Srebrena malina” ne uplati više od milijun maraka PDV-a.

S druge pak strane, ponovno je reagirao vlasnik tvrtke “Srebrena malina” iz Srebrenice, TV voditelj Fikret Hodžić, koji je na svom Intagram profilu napisao kako očekuje u danima koji slijede niz novih laži.

Očekuju istragu

“Prvo su rekli da nemam dozvolu za uvoz respiratora pa se onda dogodilo da imam. Onda su rekli da sam zaradio pet milijuna, a evo, dok ovo pišem, stiže vijest da sam zaradio nešto manje od milijuna. Siguran sam da će ova brojka ići još dosta niže. Vjerujem, također, da će u danima koji dolaze biti još mnogo laži i ‘dobro’ spremljenih, plaćenih tekstova. Uspjeli su u tome, priznajem. Odlučni su, zapravo, uništiti ono što su neki započeli ‘92. Šteta je ogromna”, napisao je Hodžić, pozvavši Tužiteljstvo BiH da što prije počne raditi na slučaju “Srebrena malina” i da ispita svaki segment poslovanja od nastanka tvrtke. Iz SDA su reagirali na cijeli ovaj slučaj te naveli kako se očekuje ubrzano provođenje istrage glede nabave stotinu respiratora.

vecernji.ba

OGLASI

Loading