Select Page

U Vatikanu razmatrano pitanje opstanka katolika u BiH

U Vatikanu razmatrano pitanje opstanka katolika u BiH
Svetom misom na grobu svetog Petra apostola u bazilici sv. Petra u Vatikanu biskupi Biskupske konferencije BiH započeli su jučer svoj službeni pohod Svetom Ocu i tijelima Rimske kurije poznat pod nazivom “ad limina Apostolorum”, koji će trajati do 17. ožujka. U pohodu sudjeluju svi biskupi BK BiH, a euharistijskim slavlju na grobu apostolskog prvaka sv. Petra predsjedao je kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svim biskupima BK BiH te uz koncelebraciju desetak svećenika Hrvata koji se nalaze na poslijediplomskom studiju u Rimu, a na misi je sudjelovala i veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić.

Na početku prigodne propovijedi kardinal Puljić je podsjetio na Isusove riječi upućene apostolu Petru kako je Sotona zatražio da ih može rešetati kao pšenicu te dodao da na terenu doživljavaju kako ih zaista život rešeta, javlja KTA.

U prijepodnevnim satima biskupi su najprije pohodili Kongregaciju za bogoštovlje gdje ih je primio tajnik Kongregacije nadbiskup mons. Arthur Roche. Također biskupi su pohodili i prvi odjel Državnog tajništva Svete Stolice te se zadržali u dugom razgovoru sa zamjenikom državnog tajnika nadbiskupom Angelom Becciuom. Tom prigodom biskup Franjo Komarica je ukratko prikazao društveno-političko stanje u BiH s posebnim naglaskom na situaciju u kojoj se nalazi Katolička crkva.

Izrazio je zabrinutost svih biskupa dramatičnim stanjem katolika u Republici Srpskoj, gdje ih je ostalo samo oko 5 posto od predratnog broja, kao i stalnim smanjenjem broja katolika u Federacije BiH koje je uvjetovano nesređenim političkim i gospodarskim uređenjem BiH. Tijekom susreta bilo je riječi o predstojećem pohodu pape Franje Sarajevu.

Istoga dana biskupi su pohodili i drugi odjel Državnog tajništva gdje ih je primio nadbiskup Paul Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i njegov suradnik mons. Henryk Mieczyslaw Jagodzinski. U razgovoru su razmatrani načini o tome što učiniti po pitanju opstanka katolika u BiH i izgradnja trajnog i pravednog mira. Posebno radosno biskupe je pozdravio djelatnik odjela za odnose s državama mons. Waldemar Stanisław Sommertag koji je nekoliko godina bio tajnik Apostolske nuncijature u BiH.

U sjedištu Papinskog vijeća za međureligijski dijalog biskupe iz BiH primio je predsjednik kardinal Jean-Louis Tauran i tajnik p. Miguel Angel Ayuso Guixot. Pozdrav i uvodnu riječ u ime biskupa uputio je predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH kardinal Puljić koji je izvijestio o nastojanjima na planu dijaloga s Islamskom i Hebrejskom zajednicom u BiH.

Biskupi su pohodili i sjedište Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana gdje su razgovarali s francuskim dominikancem p. Hyacinthom Destivellom koji je pet godina živio i djelovao u Rusiji. U razgovoru o ekumenizmu na razini BiH, spomenuti su raniji godišnji susreti episkopa i biskupa te pojedina događanja u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, ali je bilo riječi i o poteškoćama na planu ekumenizma.

U srijedu, 11. ožujka 2015. biskupi su pohodili Kongregaciju za kler gdje ih je primio prefekt Kongregacije kardinal Beniamino Stella sa suradnicima. U svom pozdravnom govoru u ime biskupa BK BiH predsjednik Vijeća za kler BK BiH biskup Perić je ukratko iznio broj dijecezanskih i redovničkih svećenika te bogoslova i sjemeništaraca osvrnuvši se na stanje u kojem svećenici žive i djeluju. Tijekom razgovora, između ostalog, posebna pozornost posvećena je odgoju budućih svećenika te praćenju i potpori sadašnjih svećenika koji su osobito bogatstvo i blagoslov Crkve u BiH i u ovom poratnom vremenu.

Tijekom pohoda „ad limina Apostolorum” biskupi su odsjeli u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Svećenici studenti Hrvati, koji žive u ovom ili u drugim crkvenim rimskim zavodima, na čelu s rektorom mons. dr. Jurom Bogdanom i vicrektorom don Markom Đurinom rado pomažu biskupima pri njihovim pohodima, a među svećenicima je i nekoliko svećenika iz BiH.

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading