Select Page

Za ljubitelje prirode: Istražite alternativne prirodne destinacije ‘Via Dinarica’

Za ljubitelje prirode: Istražite alternativne prirodne destinacije ‘Via Dinarica’

Via Dinarica staza povezuje visoke planinske lance Dinarida i proteže se od Slovenije do Albanije. Via Dinarica je projekat financiran od strane USAID-a i UNDP-a i ove godine zajedno sa nevladinom organizacijomTerra Dinarica, ulazi u novu fazu implementacije. Projekt ima za cilj promociju značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da pruži izuzetnu planinarsku biciklističku i rafting avanturu ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te da očuva planinske kulture i predjele koji predstavljaju posljednju oazu netaknute prirode u Europi.

Milijun koraka je potrebno za prelazak cjelokupne Via Dinarica staze čije srce prolazi kroz BiH. Od mnogobrojnih destinacija izdvajaju se staze poput Umoljana, Blidinje parka i Šipova koje nude čarobna bogatstva netaknute prirode, svjež zrak, sportske aktivnosti i vrhunske gastronomske užitke.

Autentično bosansko selo Umoljani, udaljeno 30 km od Sarajeva, a do kojeg se može doći i od Babinog dola ako idete u pravcu Šabića, ponuditi svježi planinski zrak i priliku da uživate u tradicionalnim bosanskim jelima.

U Parku prirode Blidinje očekuje vas čarobna prirodna ljepota uz nepregledne planinskevrhove, visoravni i proplanke od kojih zastaje dah. Kulinarski specijaliteti zasigurno će zadovoljiti svačiji ukus, dok je mogućnost planinarenja i vožnje biciklom odlično rješenje za one koji uživaju u prirodi.

Treća idealna destinacija je Šipovo koje se nalazi jugozapadno od Banja Luke. Ovaj čisti dragulj prirode nudi jedinstvenu alternativu za lako hodanje, mušičarenje i uživanje na čistom zraku, te u bisernim planinskim ljepoticama Plivi i Janji. Ljubitelji biciklizma, planinarenja i šetnje mogu istražiti Eko zonu Zelenkovac, koja se nalazi malo sjevernije od Šipova i u blizini Mrkonjić Grada. Između ostalog, boravak na ovoj lokaciji pamtit će i ljubitelji kulinarskih specijaliteta ukoliko posjete neke od najboljih ugostiteljskih objekata u Krajini.

Napravimo zajedno prvi korak koji vodi ka održivom ekonomskom i ekološkom razvoju čineći BiH atraktivnom internacionalnom destinacijom za eko turizam, navodi se u priopćenju..

Više informacija i detalja na linku:   https://www.flickr.com/photos/viadinarica/9733136597/in/photostream/

OGLASI

Loading