Select Page

Za najljepšu se natječu 22 djevojke – od Europe do Australije i Amerike

Za najljepšu se natječu 22 djevojke – od Europe do Australije i Amerike

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika i ove godine, po šesti put, organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, pokrovitelji ove manifestacije koja okuplja djevojke hrvatskog podrijetla iz različitih dijelova svijeta su: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad.

Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata, od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Ove godine očekujemo 22 natjecateljice iz Norveške, Austrije, Bugarske, Perua, Paragvaja, Urugvaja, Njemačke, Italije, SAD-a, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Crne Gore, Kosova i, naravno, predstavnice zemlje domaćina Bosne i Hercegovine.

Inače, djevojke se okupljaju u Zagrebu 24. lipnja i zajednički dolaze u Tomislavgrad gdje će provesti svih pet dana ovoga događanja.

Po kraljevskim gradovima

Već idući dan odlaze na fotografiranje u Nin gdje će biti gošće Emila Ćurka, gradonačelnika ovoga hrvatskog kraljevskog grada. Djevojke će fotografirati Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf. Ovo je nastavak fotografiranja Hrvatica iz različitih krajeva svijeta u pet hrvatskih kraljevskih gradova. Tako su do sada djevojke imale fotografiranje u Kninu, Solinu i Tomislavgradu, a za iduću godinu planirano je fotografiranje u Biogradu na moru, posljednjim iz udruge pet hrvatskih kraljevskih gradova. Sudionice prošlogodišnje Revije bile su u posjetu Imotskom. Toliko su bile oduševljene prijmom i atmosferom u tom gradu da su organizatori odlučili i ovogodišnje sudionice povesti u Imotski gdje će im domaćin biti gradonačelnik Ivan Budalić. Publici u Imotskom djevojke će se predstaviti na reviji. Uz djevojke u Imotski putuju i skupine gangaša i gangašica iz Tomislavgrada kojima će se na pozornici predstaviti pjevači iz Imotskog i njegove okolice. Tako da će to biti večer gange i revija ljepote hrvatskih djevojačkih nošnji. Na putu od Tomislavgrada do Imotskog djevojke će posjetiti slapove Kravice.

U četvrtak, 27. lipnja sudionice 6. revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske bit će u posjetu Livnu gdje će obići galeriju i franjevački muzej na Gorici i prirodne znamenitosti Livna. Tu večer imaju tradicionalnu večeru s načelnikom Ivanom Vukadinom i njegovim suradnicima. Petak, 28. lipnja dan je kada djevojke započinju program rano ujutro na probi u Tomislavgradu. Poslije probe odlaze na pravljenje frizura, šminkanje i pripreme za završnu večer na kojoj je izbor najljepše među njima. Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske povjeren je prosudbenom povjerenstvu koju čine: Mate Bulić, pjevač, ujedno i predsjednik povjerenstva, a članovi su Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Jozo Pavković, urednik Večernjeg lista za BiH, te Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, te Ivan Miloloža, poduzetnik.

Zajedničke kulture

Ovogodišnja završna večer u Tomislavgradu 28. lipnja 2019. u 19 sati organizira se u okviru otvorenja novoizgrađenog Trga gange i hajdučke družine. Tako da će, uz djevojke, ove godine nastupati predstavnici Počasnih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, koji su gosti Hajdučke družine Mijata Tomića, i svi će oni imati svečano postrojavanje prije početka samoga izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske na novouređenom trgu u Tomislavgradu. Voditelj programa je Frano Ridjan, a gošća večeri je Žanamari Peršić. Tako ćemo na pozornici u Tomislavgradu imati duet iz emisije “Zvijezde pjevaju”.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. •

vecernji.ba

OGLASI

Loading