Select Page

Domovinski rat mora se puno više izučavati u školama

Domovinski rat mora se puno više izučavati u školama

Branitelji s područja općine Grude sa zastavom u ruci, djeca sa svijećom u rukama i sirena koja označava zračnu opasnost vratili su Grude u vrijeme ispisivanja ponosne prošlosti i obrane tisućljetnih ognjišta na tlu glavnoga grada nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Ove godine obilježava se 25 godina od utemeljenja, a tijekom cijele godine braniteljske udruge će godišnjicu obilježavati na različite načine. Ovog puta predstavljene su knjige posvećene Vukovaru i borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske. Upravo u trenucima kada se hrvatski čovjek u BiH dizao, 18. studenoga 1991. godine i samoorganizirao se u svojoj borbi za jednakopravnost na ovim prostorima, Vukovar je padao. I zato su ti trenuci bili posebno dirljivi za sve koji su proživljavali te stravične, a istovremeno i ponosne događaje.

Utemeljenje HZ HB

– U prohladno jutro, u jesen 1991. godine Hercegovinu su dočekali tmurni oblaci iz kojih je na trenutke isijavalo sunce. Upravo to sunce koje je lagano isijavalo iza oblaka nagoviještalo je buđenje i rađanje jednog novog života i snažnog zajedništva. Na prvom sastanku bilo je 30-ak predstavnika općina, nekolicina zastupnika i hrvatskih članova Vlade BiH, a utemeljiteljska sjednica HZ HB je trebala početi u 11 sati.

Nije počela u zakazano vrijeme jer je Mate Boban ostao duže osmišljavati, pisati i koncipirati nacrt ideje o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Glavna vijest toga dana je bila ta da je pao Vukovar i da se dogodio gnusni zločin u Škabrnji. Strepilo se za Dubrovnik, Sinj, Šibenik, Zadar, Županju, Osijek…

U Grudama se tad, pjesnički rečeno, začuo krik očaja i prkosa, poruka optimizma i spremnosti po svaku cijenu na suprotstavljanje agresiji. U popodnevnim satima, negdje između 14 i 15 sati, utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg Bosna s Matom Bobanom na čelu i usvojeni prvi zaključci daljnjeg djelovanja, prisjetio se svojevremeno za “Večernji list” Petar Majić koji je bio prvi predsjednik Izvršnog odbora općine Grude, koji je utemeljen davnog 3. prosinca 1990. godine.

Predstavljene knjige

U Grudama su povodom tih sjećanja i spomenute obljetnice u ovoj 2016. godini predstavljene dvije knjige autora koji su ovih dana rado viđeni i lijepo dočekani u svim dijelovima Hercegovine: “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca”, autora Damira Markuša i “Ne plači, moj dobri anđele”, autora Damira Plavšića.

– Vi Hrvati u Grudama možete biti uzor svakom Hrvatu. Ljudi s ovih prostora dali su svoje živote za Hrvatsku i utkali sebe u njezinu neovisnost. To može biti primjer svima nama, kazao je u svom govoru autor Plavšić. Markuš je, pak, rekao kako i danas hrvatsko zajedništvo mora biti jako i kako se blistava povijest hrvatskog naroda iz Domovinskog rata mora puno više izučavati i u školama.

Cijela večer bila je upotpunjena i hrvatskim domoljubnim pjesmama. Na kraju, nazočnima se obratio Ljubo Grizelj, načelnik Gruda, koji je u emotivnom govoru pozvao na svehrvatsko zajedništvo. Bila je ovo prilika da se nazočni prisjete legendarnog generala Blage Zadre i drugih branitelja podrijetlom iz općine Grude koji su u Vukovaru položili život za Hrvatsku slobodu. Nakon završetka službenog programa branitelji su nastavili svoje druženje, a govorilo se i o projektima koje će provoditi kroz cijelu godinu.

OGLASI

Loading