Select Page

Za vraćanje na iznos mirovine iz 2013. 11.800 branitelja mora popuniti odgovarajuće obrasce

Za vraćanje na iznos mirovine iz 2013. 11.800 branitelja mora popuniti odgovarajuće obrasce

Kako bi im se mirovine vratile na iznose iz 2013. godine, branitelji trebaju ovih dana popuniti odgovarajuće obrasce koje mogu pronaći na službenoj stranici Zavoda MIO FBiH ili u braniteljskim udrugama, piše Večernji list BiH. Za one koji ne ispune obrazac smatrat će se kako nisu zainteresirani za vraćanje na stari iznos mirovine. Naime, sredinom studenoga na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju kojim se rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci.

Smanjena mirovina

Nakon toga im je od 20 pa čak i do 70 posto, bila smanjena mirovina. Prema riječima Petra Kolakušića iz Saveza udruga vojnih umirovljenika HVO-a primjena spomenutog zakona počinje 1. siječnja 2018. “Puni iznos mirovina koje su branitelji primali do početka primjene tzv. Helezova Zakona bit će im isplaćen 1. siječnja 2020. godine”, ističe Kolakušić. Naime, kako stoji u spomenutom zakonu, mirovine će se povećavati postupno kroz iduće dvije godine, kako bi početkom 2020. bile vraćene na puni iznos. Kolakušić ističe kako je važno naglasiti da primjena novog Zakona neće oštetiti one kojima su povoljniji uvjeti po primjeni Helezova zakona. “Kada branitelj popuni spomenuti obrazac i uputi ga u proceduru, zavod MIO će izračunati je li mu povoljnija mirovina koju trenutačno prima ili mirovina koju bi primao po novom Zakonu. Ako mu je povoljnija trenutačna mirovina, onda će od zavoda MIO dobiti odbijenicu, te će biti pozvan na razgovor na kojem će ga educirati kada će podnijeti zahtjev, odnosno kada će mu novi Zakon biti povoljniji od sadašnjeg”, istaknuo je Kolakušić. On naglašava kako je Helezov zakon povoljniji za jednu skupinu branitelja, i to samo za one koji imaju vojno odličje prve kategorije. Hilmija Suljić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga i saveza u FBiH kaže kako se izmjenama Zakona o povoljnijem umirovljenju samo djelomično ispravlja nepravda prema vojnim umirovljenicima. Podsjeća da su prije stupanja na snagu Zakona iz 2013. godine, mirovine već bile umanjene od deset do 15 posto po Zakonu o uštedama. – Javnosti mora biti poznato da su svi umirovljenici načelno od 2000. godine otišli iz Oružanih snaga, Armije RBiH, ili Vojske FBiH, po sili zakona. Međunarodna zajednica je tražila smanjenje ljudskih potencijala, a onda je dirnuto njihovo stečeno pravo – rekao je Suljić.

Još dva zakona

Uz spomenuti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, na snagu su stupila još dva zakona o braniteljima. Radi se o Zakonu o pravima branitelja i njihovih obitelji i Zakonu o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji. Podsjećanja radi, stupanjem na snagu Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, stvaraju se pretpostavke za objavu Registra oko 95.000 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite. U Ministarstvu je formirano Povjerenstvo koje ima zadatak u roku od 30 dana pripremiti pravilnik o objavi registra. Mi očekujemo da u siječnju registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine, onako kako zakon predviđa. Riječ je o 95.000 korisnika, plus svi drugi korisnici koji su iz Federalnog ministarstva u 2017. dobili sredstva. Bilo da se radi o pomoći u liječenju, stambenom zbrinjavanju, pravnoj pomoći i drugim transferima… Dakle, objavit ćemo sve, tko je što u 2017. godini dobio od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata- rekao je ministar branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević.•

vecernji.ba

OGLASI

Loading