Select Page

ZAGORJE: Svečanom svetom misom proslavljena zaštitnica župe Gospa od Zdravlja

ZAGORJE: Svečanom svetom misom proslavljena zaštitnica župe Gospa od Zdravlja

Pod svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi u Zagorju, proslavljena je zaštitnica župe Gospa od Zdravlja. Uz koncelebraciju brojnih svećenika, sveto misno slavlje je predslavio don Nikša Pavlović, ovogodišnji mladomisnik iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Graca.

Župnik župe u Zagorju don Joko Blažević je uz uvodne pozdrave, svim župljanima i gostima uputio sretnu u blagoslovljenu svetkovinu Gospe od Zdravlja. Pozdravima i čestitkama na pridružio se i don Nikša Pavlović, a na početku homilije je istaknuo da se danas u crkvi slavi prikazanje Blažene Djevice Marije u hramu. Ovaj dan je spomendan na dan kada su Joakim i Ana posvetili svoje jedino dijete, Mariju u hramu kada su joj je bile tri godine. Ovaj blagdan se i zove Prikazanje Blažene djevice Marije, ali u našim južnim hrvatskim krajevima se uvriježio naziv Gospa od Zdravlja, istaknuo je don Pavlović. Dalje se pak osvrnuo na žrtvu njezinih roditelja Joakima i Ane koji su dugo patili jer nisu imali djece, davali hramu i društvu, pokornički molili i postili.

„Kad su dobili Mariju, kako piše apokrif Jakovljevo protoevanđelje, Joakim i Ana su imali neizmjernu skrb prema djetetu. Oni su znali koje im je blago Bog povjerio. Čuvali su Mariju da se ne bi zarazila grijehom, stalno pazeć na nju i surađujuć s Bogom. Bila je potrebna stalna suradnja s Bogom da je tako odgoje“, kazao je don Pavlović i stavio ih kao uzor današnjim roditeljima. „Ovdje danas imamo dvije poruke za nas, za roditelje, za obitelji i one koji će to tek postati. Prva poruka je da postanemo svjesni svoga poslanja pred Bogom. Svaka obitelj je pozvana biti škola Evanđelja gdje se čuva život djece, posebno od zaraze grijeha. Drugi poziv je da svaka obitelj osmisli odgoj svoje djece, između onoga obiteljskog svetišta i Božjeg svetišta. Jer njihova djeca nisu samo njihova privatnost, ona su i Bpžja djeca i Božji dar“, kazo je don Pavlović ističući da je sve ovo i prvi ispit na kojemu padamo. 

„Nažalost, sve je manje djece. Na njega se gleda kao na problem, patnju, nešto što ti oduzima vrijeme, planove, karijeru, planove za budućnost. Sve se manje na djecu gleda kao na radost i dar od Boga. Kao narod izumiremo. Demografi su izračunali da svaka obitelj mora imati troje djece da bi opstao narod. Ako je više od troje onda narod raste, a ako je manje, onda narod propada. Kod nas je prosjek dvoje, a s ovim iseljavanjem, naš narod propada. Drugo gdje padamo je i kada dobijemo dijete, odemo u crkvu, dovede se djete na krštenje, ali poslije toga ništa. Nema one skrbi koju su imali sveti Joakim i sveta Ana. Djeca ostaju zapuštena. Ne toliko u materijalnom smislu, u moralnom i duhovnom smislu smo totalana zapuštenost. Roditeljima uvijek kažem da s djecom nakon krštenja preuzimaju ogromnu odgovornost pred Bogom, preuzimate odgovornost da ćete svoju djecu odgojiti prema Božjem planu.  Mnogi padaju na tom ispitu,dijete dovode na krštenje iz običaja, pomodarstva jer eto svi to rade. Onda se kasnije zapusti duhovno. Zato nam i je ovako kako je.  Ono što uložimo u djecu, to nam se vraća. Roditeljska dužnost je od djeteta napraviti čovjeka, da voli i poštuje Boga i svoga bližnjega“, istaknuo je don Pavlović.

Fra Nikša Pavlović se osim današnjeg spomendana osvrnuo i na Dan domovinske zahvalnosti. „Mi danas slavimo i Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, ali i Dan branitelja. Ako se vratimo 30 godina unatrag kada je krenula agresija, sjetimo se kako smo nemoćni bili, mali, bez oružja. Što nam je tada pomoglo? Pomogao nam je zagovor Blažene Djevice Marije“, istaknuo je don Nikša Pavlović završavajući s riječima: „Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“.

Podsjetimo da je ususret ovogodišnjem spomendanu Gospe od Zdravlja u Zagorju pod svečanom svetom misom, drugu večer trodnevnice u čast Gospi od Zdravlja u župnoj crkvi u Zagorju, mostarsko – duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski posvetio je crkvu i oltar. Ceremonija obreda posvećenja rijedak je događaj za koji je biskup Palić istaknuo da će malo tko od prisutnih u životu svome, tome ponovo svjedočiti.

radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading